Fietsen is gezond, waarom eigenlijk?

Fietsen is gezond, waarom eigenlijk?

Regelmatig fietsen verlaagt risico op diabetes type 2

Mensen die regelmatig naar hun werk fietsen of voor hun plezier op de fiets zitten, ontwikkelen minder vaak diabetes type 2. Dat concluderen wetenschappers van de University of Southern Denmark na onderzoek onder ruim 50.000 Denen. Mensen die regelmatig naar hun werk fietsen of bijvoorbeeld fietsroutes fietsen voor hun plezier, ontwikkelen minder vaak diabetes type 2. Na een onderzoek onder ruim 50.000 Denen van de University of Southern Denmark is dat geconcludeerd.

 

Meer tijd op de fiets doorbrengen

De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift PLOS Medicine. De onderzoekers vroegen ongeveer 25.000 mannen en ongeveer 28.000 vrouwen van 50 tot en met 65 jaar naar hun leefstijl, waaronder hun fietsgewoontes. De deelnemers waren bij aanvang van het onderzoek kerngezond: ze hadden nog geen last van diabetes type 2 of andere chronische ziektes. Vijf jaar later werd opnieuw in kaart gebracht hoe vaak de deelnemers op de fiets zaten. Daarnaast werd bekeken welke mannen en vrouwen in de tussentijd wél diabetes type 2 hadden opgelopen.

Wat bleek: deelnemers die regelmatig waren gaan fietsen, hebben 20 procent minder kans op diabetes type 2! Hoe meer tijd de deelnemers op hun fiets doorbrachten, hoe kleiner het risico op diabetes type 2 was.

"We vinden het vooral interessant dat degenen die waren begonnen met fietsen een lager risico hadden, bij een onderzochte populatie van middelbare leeftijd", zegt onderzoeker Martin Rasmussen.

Resultaten onderzoek gecorrigeerd

Wel corrigeerden de onderzoekers hun resultaten voor andere factoren die het risico op type 2 beïnvloeden waaronder middelomtrek, eetgewoontes, alcoholgebruik en andere vormen van beweging. Ze erkennen dat er uiteraard meer factoren zijn die een rol kunnen spelen. Bovendien vonden de onderzoekers een verband tussen fietsen en diabetes geen direct bewijs dat fietsen diabetes daadwerkelijk helpt te voorkomen.

Moraal van het verhaal: stap dus vaker op de fiets, fiets een fietsroute van Fietsnetwerk.nl en verklein de kans op diabetes type 2!

Bron: Nu.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via