Door de kleinste gemeenten van Nederland

Fietsroutes door de kleinste gemeenten van Nederland

Speciaal voor u geselecteerde fietsroutes

We hebben voor u drie fietsroutes geselecteerd die u langs de kleinste gemeenten van het Nederlandse vasteland brengen. (Inwonersaantallen zijn afkomstig van het CBS, de meting is van 1 januari 2016).

 

De drie kleinste gemeenten van Nederland

3. Fietsroute naar wilde dieren (gemeente Spaarnwoude, 5579 inwoners)

Deze fietsroute van zo'n 50 kilometer leidt u van Spaarnwoude via het westelijke gedeelte van Zandvoort naar Heemstede. Onderweg doorkruist u in het noordelijke deel van de route de recreatiegebieden Spaarnwoude, Buitenhuizen en Oosterbroek. Een oase van rust in het drukke verstedelijkte deel van deze provincie.

Richting de kust fietst u door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een prachtig bos- en duingebied met mooie uitkijkpunten om even te stoppen onderweg. In het gebied grazen kuddes met wilde Konikspaarden, Shetlandpony's, Schotse Hooglanders en een kudde wisenten (Europese bizons). Bij Zandvoort fietst u vlak achter het circuit langs richting Heemstede. In Haarlem-Zuid fietst u door het park bij de Molenplas en langs de Ringvaart van de Haarlemmerpolder.

Naar de fietsroute!

2. Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug (gemeente Renswoude, 5051 inwoners)

Renswoude is ooit ontstaan rondom kasteel Renswoude, zo rond 1400. Renswoude ligt in de Gelderse Vallei en aan het Valleikanaal. Langs dat kanaal loopt Nationaal Monument de Grebbelinie. De fietsroute leidt u verder de provincie Utrecht in langs Woudenberg en Doorn. De Utrechtse Heuvelrug, waar u nu overheen fietst, is uitgeroepen tot nationaal park. Het meest kenmerkende voor dit gebied is een grote stuwwal. Verder bevat het park prachtige bossen, heidevelden en stuifzanden.

Naar de fietsroute!

1. Dwars door Nationaal park Veluwezoom (gemeente Rozendaal, 1497 inwoners)

Geen zin in alleen maar natuur? Dan is deze route een mooie mix. Stap op de fiets en beleef een stukje Arnhem, Rozendaal en de kleinere plaatjes Rheden en De Steeg. Arnhem is een stad met een rijke geschiedenis, zoals u zult zien wanneer u door de stad fietst. Bij Rozendaal treft u een prachtig kasteel met een bijhorend park.

Kasteel Rosendael is historisch ingericht en geeft een leuk doorkijkje van hoe het vroeger was om daar te wonen. Als u doorfietst richting Rheden fietst u vlak bij de IJssel. Nadat u het plaatsje De Steeg hebt doorkruist fietst u het Nationaal Park Veluwezoom op. Het oudste Nederlandse Nationale Park, met omstreeks 5000 hectare aaneengesloten natuurgebied. Laat de drukte van de steden even achter u en geniet van de mooie uitzichten in dit park.

Naar de fietsroute!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via