Dit zijn de 10 mooiste fietsroutes van Wallonië

De mooiste fietsroutes in Wallonie - Belgie - Ardennen

Wat te doen in Wallonië en de Ardennen?

Op vakantie naar Wallonië is een goed idee. Franstalig België heeft je veel te bieden: van mooie steden zoals Namen, Luik en Charleroi tot aan de ruige natuur van de Belgische Ardennen. De omgeving is ideaal voor allerlei outdoor activiteiten en culturele uitjes. Combineer het door op pad te gaan met de fiets! Wij selecteerden de mooiste fietsroutes voor op jouw to do-lijstje.

Is Wallonië een land?

Wallonië is geen apart land, maar een gewest binnen België. Het telt vijf provincies: Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen. Dankzij gunstige liggingen van steden aan rivieren, zoals Luik, kon er gemakkelijk handel worden gedreven. Wallonië is dan ook een van de eerste gebieden van Europa waar de industriële revolutie doordrong.

In Wallonië spreekt men voornamelijk Frans, maar er zijn twee streektalen: het Waals en het Picardisch. Wist je dat de taalgrens met Vlaanderen wettelijk is vastgelegd? Er is dus voor een aantal grensdorpen wettelijk bepaald of zij bij het Franse taalgebied of het Nederlandse taalgebied hoorden.

Fietsen in de Ardennen
Doorkruis het taalgebied met le vélo, oftewel de fiets! Het gebied leent zich er uitstekend voor. In Wallonië heb je de perfecte combinatie van prachtige natuur, historische dorpen en indrukwekkende kastelen. Wij zochten de tien mooiste fietsroutes voor je uit.



Unesco-Wallonie

1. De Unesco-route met de fiets - 619 km

We beginnen met een fietsroute waar je gerust een week voor uit kunt trekken. Fiets van het zuidwestelijke Doornik (Tournai) naar het noordoostelijke Blegny. Of andersom natuurlijk!

De route is opgedeeld in een aantal etappes. Elke dag beleef je weer iets nieuws. Bezoek bijvoorbeeld het stadje Thuin, bekend van hangende tuinen en een geweldig Belfort. Dit Belfort is één van de werelderfgoederen die je tijdens deze fietsvakantie tegenkomt.

Langs het prachtige landschap en verschillende rivieren, zoals de Samber, kom je uit bij het volgende Belfort. Het Belfort van Binche is het tweede werelderfgoed en is het bewonderen meer dan waard. Je komt uit bij Charleroi. De stad speelde in de twintigste eeuw een belangrijke rol voor de Waalse economie vanwege de koolmijnen en staalindustrie. De oude mijngebouwen zijn nu te bezoeken als museum, zoals Le Bois du Cazier. Dit was tot 1967 één van de belangrijkste mijnen van België en staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Na deze industriële stad is het tijd om de rust op te zoeken. Vervolg je route langs landelijke wegen en glooiende heuvels naar Luik en Durbuy, waar het volgende erfgoed op je wacht: het Unesco Global Geopark Famenne-Ardenne. Dit park is zo bijzonder omdat het unieke natuur herbergt. Een geopark is een gebied dat zich onderscheidt ten opzichte van andere gebieden. Het gebied strekt zich uit van Durbuy tot aan Beauraing. Zo ver naar het zuiden gaat deze fietsroute niet, maar het stukje rondom Durbuy geeft je een prachtig beeld van het unieke landschap.

Onderweg buigen we af richting Wéris, één van de mooiste dorpen van Wallonië. Hier vind je alweer het volgende werelderfgoed: de Megalieten, een soort hunebedden. Een bijzondere bezienswaardigheid waarin je wordt teruggebracht naar de prehistorie.

Van fietsen krijg je dorst. Gelukkig zijn we onderweg naar de stad bekend om zijn bronwater: Spa. In deze omgeving zijn ook de watervallen van Coo te vinden, een geweldig natuurverschijnsel! Over geweldige natuurverschijnselen gesproken, na Spa gaat de route verder door de ongerepte natuur van de Hoge Venen. Adembenemend.

Met een boog door mooie steden en dorpen en over de Vennbahn kom je uit bij de eindbestemming Blegny, waar het laatste werelderfgoed te bezoeken is: de voormalige steenkolenmijn.

Deze fietsroute trakteert je op een geweldige reis door heel Wallonië. Onderweg kom je langs de meest bijzondere en unieke werelderfgoederen. Dat belooft een mooie fietsvakantie!


Te doen onderweg:

 

Fietsroute-Napoleon-Wallonie

2. De must-see haltes op de Napoleonroute in Wallonië - 135 km

Benieuwd naar de reis die keizer Napoleon Bonaparte met zijn leger aflegde tijdens de Slag bij Waterloo? Treed in zijn voetsporen met deze fietsroute.

De Slag bij Waterloo is belangrijk geweest in de geschiedenis van Europa. Hoewel Napoleon in 1814 was verbannen naar Elba, keerde hij in 1815 terug naar Frankrijk. Hij werd opnieuw keizer van Frankrijk. De andere Europese leiders waren het hier niet mee eens en voegden zich samen tot de Zevende Coalitie om hem te verjagen. Engelsen, Pruisen en Nederlanders kwamen samen in de zuidelijke Nederlanden - nu België - en wilden op 1 juli 1815 Frankrijk binnenvallen. Maar Napoleon was ze voor en was op 14 juni al in Charleroi, waar de vroegere grens met Frankrijk lag. Verschillende veldslagen vonden plaats, bijvoorbeeld bij Quatre Bras en bij Ligny. Maar het beslissende gevecht vond plaats bij Waterloo. Daar werd Napoleon officieel verslagen door de Zevende Coalitie.

De Fransen vluchtten en Napoleon werd gedwongen afstand te doen van de troon. Hij werd verbannen naar Sint-Helena en Frankrijk moest een paar stukken land inleveren aan de Nederlanden. Zo komt het dat nu de grens een stuk zuidelijker van Charleroi ligt.

Tijdens deze fietsroute zet je koers vanaf de grens met Frankrijk richting Brussel. Je komt langs Charleroi en doorkruist Quatre Bras, waar een veldslag heeft plaatsgevonden. Onderweg zie je schitterende kastelen die Napoleon tijdens zijn strijddagen gebruikte als hoofdkwartier. Het absolute hoogtepunt is uiteraard in Waterloo zelf. Hier beleef je zelf op het echte slagveld, aan de voet van de Heuvel van de Leeuw, de gebeurtenissen van toen. Breng ook een bezoek aan L’Hôpital des Anglais, een veldhospitaal waar meer dan 6.000 soldaten zijn verzorgd. In het Wellington Museum in Waterloo zie je een uitgebreide verzameling van de leider van de Zevende Coalitie: de hertog van Wellington.

Ga de strijd aan op de fiets en geniet van deze route tijdens een fietsweekend in Wallonië. Deze route leent zich daar uitstekend voor!


Te doen onderweg:


WaterloonaarLouviere-Foto-©F.Vauban
Foto: ©F. Vauban

3. Reizen zonder auto van Waterloo naar Louvière - 94 km

Deze route begint ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Brussel. Je zit hier volop in het groen, want je start in het Zoniënwoud. Al gauw fiets je Waterloo binnen. De stad kennen we natuurlijk door het lied van de Zweedse popgroep ABBA, maar het is ook de plaats van één van de belangrijkste veldslagen in de Europese geschiedenis: de Slag om Waterloo in 1815. Tijdens deze slag werd Napoleon Bonaparte definitief verslagen, zoals je ook kunt beleven bij de Napoleonroute (zie hierboven). In de stad wordt stilgestaan bij deze historische gevechten. Je kunt het echte slagveld bezoeken en de Heuvel van de Leeuw beklimmen. Breng ook een bezoek aan het museum, waar je via een interactief parcours wordt meegenomen door de geschiedenis.

Maar Waterloo is natuurlijk meer dan het slagveld. Je kunt er heerlijk winkelen, kastelen bezoeken of proef de streekproducten. Ons is verteld dat de suikertaarten en Waterloobiertjes hier fantastisch zijn!

Fiets verder naar Nijvel (Nivelles). Hoewel het een klein stadje is, zijn hier tal van monumenten te zien. De Sint-Gertrudiskerk is maar liefst duizend jaar oud, en je kunt nog wel 101 kleine, goed bewaarde geheimen ontdekken in deze charmante, middeleeuwse stad.

Verder naar het zuiden fiets je door de streek die 'La Centre' heet, met La Louvière als hoofdstad. Je zult hier veel industrieel erfgoed tegenkomen, bijvoorbeeld het Centrumkanaal met zijn scheepsliften. De liften zijn al ruim honderd jaar oud. Dit hoogtepunt is door Unesco als werelderfgoed erkend. Ook in de hoofdstad La Louvière vind je Unesco werelderfgoederen. Bezoek het Belfort van Binche, een middeleeuwse stad binnen de stad. Extra leuk tijdens carnaval, want daar staat Binche bekend om.


Te doen onderweg:


Vennbahnin3landen-Foto-©D.Ketz
Foto: © D. Ketz

4. Fietsroute De Vennbahn fietsen in 3 landen - 116 km

De Vennbahn was vroeger een spoorlijn die door drie landen liep: Duitsland, België en Luxemburg. Nu is het één van de langste en groenste fietsroutes van Europa. Ontdek het met deze (meerdaagse) fietsroute over de Vennbahn!

In de regio waar je doorheen fietst wordt voornamelijk Duits gesproken. Sterker nog, de route begint in het Duitse Aken. Vanuit daar fiets je België binnen en kom je langs het voormalige treinstation van Raeren. Gedurende de route slinger je op en om de landsgrenzen van België en Duitsland.

De Vennbahn wordt niet voor niets één van de groenste routes genoemd, want je wordt ondergedompeld in kilometerslange natuur. De riviervallei van de Ourthe, de vele bossen, kabbelende beekjes en open landschappen wisselen elkaar af. Het uitgestrekte veengebied van de Hoge Venen is een beleving op zich. In dit natuurpark vind je ook een enorm waterreservoir. Een indrukwekkend gezicht!

Over water gesproken, de badplaats Robertville-les-Bains biedt de mogelijkheid om te ontspannen en af te koelen in het heerlijke zwemwater. Je kunt hier ook verschillende wateractiviteiten doen. Andere schitterende steden en dorpen die je passeert, zijn Sankt-Vith, Waimes en Monschau.

De Belgische route over de Vennbahn stopt vlak voor de Luxemburgse grens, maar de Vennbahn loopt nog verder door. Voor wie er nog een paar heerlijke fietsdagen in de natuur bij aan wil plakken, vervolgt de route door Luxemburg. Gegarandeerd een heerlijke fietsvakantie!


Te doen onderweg:


ChimayenMomignie-Foto-©WBT-B.dAlimonte
Foto: © WBT - B. d Alimonte

5. Fietstocht tussen Chimay en Momignie - 49 km

Het gebied tussen de Waalse steden Chimay en Momignie is rijk aan cultureel en natuurlijk erfgoed. De route brengt je al fietsend langs de mooiste plekken. Er is zelfs zo veel te zien, dat je de route misschien wel beter kan verspreiden over meerdere dagen!

Je vertrekt vanuit Chimay, een stad die bekend staat om zijn eigen bier. Wij kunnen je een proeverij met lokale kazen van harte aanbevelen! Bij de Chimay Experience kun je alle smaken van de stad en omgeving proeven.

De smalle steegjes in het centrum brengen je terug naar de Middeleeuwen: de stad heeft namelijk haar middeleeuwse structuur behouden. Op de Grote Markt pronkt de Collégiale Saints Pierre et Paul kerk met een grote 17de-eeuwse triomfpoort en een fontein. Je kunt de kerk bezoeken.

Via regionale fietsroutes rijd je een fantastisch stuk van de 'Beau Vélo'. Onderweg kom je langs dorpjes zoals Beaumont, Thuin en Lobbes. Bij elk is iets bijzonders te zien: de abdij Notre-Dame de Scourmont, natuurreservaat Virelles, oorlogsmonumenten en het oude station van Momignies. Als je langs Lompret komt, stap dan zeker even af. Dit pittoreske dorp is één van de mooiste van Wallonië!


Te doen onderweg:


BrouwerijeninPicardischWallonie-Foto-©WBT-V.Ferooz-BrasserieDubuisson
Foto: © WBT - V. Ferooz - Brasserie Dubuisson

6. Fietsroute Authentieke Brouwerijen in Picardisch Wallonië - 41 km

Ken je 'Picardisch Wallonië' al? Deze streek vind je aan de westkant van het Waalse gewest. De steden Rijsel (Lille), Brussel, Bergen (Mons) en Kortrijk (Courtrai) liggen in deze regio. Als je een bierliefhebber bent, dan is Picardisch Wallonië is de plek voor jou! De streek is recordhouder wat het aantal microbrouwerijen betreft. Er worden zo'n 100 ambachtelijke bieren gebrouwen!

Dat moet natuurlijk geproefd worden. Deze fietsroute brengt je langs de bijzondere brouwerijen met elk hun eigen verhaal. Zo hebben de dorpen in Leuze een brouwerijgeschiedenis van meer dan tweehonderd jaar. In het museum van Aubechies-Beloeil kun je zelfs een gerstebier proeven, de voorloper van het moderne bier. Overigens is Aubechies zelf de moeite waard om even rond te dwalen. Het is één van de mooiste dorpen van Wallonië met klassieke huizen, boerderijen en een mooie Romaanse kerk. Bezoek ook zeker de Archeosite van Aubechies, waar je de geschiedenis tot wel 5000 jaar terug beleeft. Het is de grootste archeologische reconstructie van België.

Terwijl je van brouwerij naar brouwerij fietst over de landelijke weggetjes, geniet je van de prachtige omgeving. Een echte route voor fijnproevers en levensgenieters!

Te doen onderweg:


Marche-en-FemmenaarLuik-Foto-©WBT-B.Alimonte-Durbuy
Foto: © WBT - B. Alimonte-Durbuy

7. Reizen zonder auto van Marche-en-Famenne naar Luik - 39 km

We gaan weer op pad zonder auto, maar mét fiets! Want met de fiets kun je de omgeving op een ontspannen manier in je opnemen. Dat is ook wat deze fietsroute van Marche-en-Famenne naar Luik van je zal vragen. Heerlijk ontspannen door de prachtige omgeving fietsen.

De route neemt je mee langs de Ourthe, een zijrivier van de Maas. Je slingert mee met de rivierloop en door de prachtige vallei en komt zo uit bij bijzondere plekken. Neem bijvoorbeeld het romantische Durbuy. Het centrum is een doolhof van geplaveide voetgangersstraatjes die tussen de karakteristieke huizen door kronkelen, gezellige steegjes met genoeg mogelijkheden voor een culinair uitstapje. En dat alles temidden van de groene heuvels van de Ardennen.

Vanuit Durbuy meander je langs de Ourthe naar Luik. Deze stad is te roemen om zijn unieke architectuur en erfgoederen. De combinatie van modern en oud is een verrassende ervaring. Een bezoek aan het plein Saint-Lambert, het historische paleis van de Prins-bisschoppen en de Koninklijke Opera steekt contrasterend af tegen het ultramoderne stationsgebouw van Luik-Guillemins. Traditionele gastronomieën worden afgewisseld met hippe, trendy cafés.

Een aanrader in Luik is de Citadelheuvel (Coteaux de la Citadelle). Zet de fiets neer om de 374 traptreden de heuvel op te klimmen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad!


Te doen onderweg:

Fietsroute-Lacs-de-Leau-dHeure-Wallonie

8. De ronde van de Lacs de l’Eau d'Heure - 34 km

Deze waterrijke fietsroute is heerlijk voor een warme zomerdag! Fiets rond de ‘meren van het water van tijd’, oftewel de Lacs de l’Eau d’Heure. Het is het grootste merencomplex van België dat is ontstaan als drinkwaterreservoir en om het kanaal Brussel-Charleroi te bevoorraden. Nu is het een enorme recreatieplas van maar liefst 1800 hectare groot. Verruil de fietstrappers dus regelmatig voor een activiteit in het water.

Van suppen tot zwemmen, van kajakken tot surfen; welke activiteit je ook kiest, het enige wat je om je heen hoort is het kabbelen van het water, het ruisen van de wind door de boomtoppen en de vogelgeluiden vanuit het bos. Bezoek ook zeker de stuwdam en geniet van fenomenaal uitzicht als je de Skywalk beklimt: een uitkijkpunt van 107 meter hoog met gedeeltelijk een glazen vloer, zodat je ook alles onder je kunt bekijken.

Hoe je je dag ook invult, deze ronde om de l’Eau d’Heure laat je ontspannen en genieten van water.


Te doen onderweg:

 

Haspengouw-Wallonie

9. Fietsroute De Haspengouw - Tussen Jeker en Yerne - 31 km

Ontdek de streek De Haspengouw en dompel je onder in het plattelandsleven tussen de rivieren de Jeker en Yerne. De Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek van België. Doordat het tussen een aantal rivieren ligt, is de bodem erg vruchtbaar. Ook akkerbouw is een belangrijke bedrijvigheid in deze regio. 

In dit gedeelte van de Haspengouw reis je tussen de gouden graanvelden en landerijen die zich uitstrekken zo ver het oog reikt. Alsof je in Zuid-Frankrijk fietst, maar dan zonder de enorme hoogteverschillen. Een heerlijke, toegankelijke fietsroute voor een ontspannen dagje fietsen

Onderweg kom je genoeg bezienswaardigheden tegen. Verdiep je in de ‘mottes’, de eerste kastelen van de Middeleeuwen, bij de Motte castrale van Lamine. Of bewonder de andere kastelen die je tegenkomt onderweg. Het museum van Haspengouw in Remicourt vertelt de geschiedenis van de streek aan de hand van landbouwwerktuigen en religieuze kunstwerken.

Voor wie de Haspengouw tot op de bodem wilt uitzoeken, biedt het Hexapoda Park in Waremme uitkomst. Dit museumpark stelt allerlei insecten tentoon, van mieren tot vlinders en van bijen tot termieten. Hier ontdek hoe je belangrijk ze zijn voor de natuur.


Te doen onderweg:

 

Fietsroute-Kasteel-Lavaux-Sainte-Anne-Wallonie

10. Met de fiets rond het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne - 38 km

Wie de Waalse natuur wil beleven, kiest voor deze fietsroute. Ook bij deze fietsroute pak je een UNESCO werelderfgoed mee: je fietst een stukje door het uitzonderlijke Geopark Famenne-Ardenne. Dit natuurgebied zit vol natuurfenomenen. Van grotten en kalksteenrotsen tot fantastische bossen en zelfs ondergrondse rivieren.

In het Geopark is een wildpark aangelegd; het Domein van Han. Een bezoek aan dit natuurpark is wederom een traktatie van grotten, druipstenen en wilde dieren. Je kunt hier op safari naar de Europese Big 5: de bizon, bruine beer, wolf, lynx en de veelvraat. De indrukwekkende grotten werden meer dan 10.000 jaar geleden bewoond door mensen. In het PrehistoHan vertellen ze je er alles over.

Geniet van de uitzichten vanaf de heuvels van de Calestienne en sla een bezoek aan het centrale punt van deze fietsroute zeker niet over: Kasteel Lavaux-Sainte-Anne. Het kasteel doemt op tussen de groene heuvels. Met drie musea over natuur, jacht, het adellijke leven van Lavaux en het landleven in de Famenne kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving. De kasteeltuin is eveneens net een paradijs!

Deze fietsroute sluit je het beste af met een ambachtelijk gebrouwen biertje van Brouwerij de la Lesse.


Te doen onderweg:

Maak het jezelf gemakkelijk

De fietsroutes in Wallonië zijn nu te vinden in de Fietsnetwerk App. Wist je dat je met de fietsroute app ​​van Fietsnetwerk de routes met volledige routebegeleiding kunt fietsen? Je ziet in één oogopslag waar je heen moet om de knooppunten te volgen.

Onderweg krijg je vanzelf een melding als je in de buurt van een bezienswaardigheid komt. Zet de routebegeleiding aan naar de bezienswaardigheid, en zet na je bezoek weer de begeleiding aan om terug naar de knooppuntenroute te fietsen. Zo hoef je dus niets te missen! Maak het jezelf gemakkelijk en download de app gratis in de app store.

Meer fietsroutes in Wallonië? Bekijk dan eens onze samenwerking met Visit Wallonia.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via