De vier mooiste fietsroutes om Vinkeveen uit te vogelen

Blog-De vier mooiste fietsroutes om Vinkeveen uit te vogelen

Zeg je Vinkeveen, dan zeg je water

De Vinkeveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen liggen in de buurt. De waterplassen, polders en moerassen trekken veel vogels aan. Daarom is Vinkeveen en omstreken heel interessant voor vogelaars! Bovendien vind je veel historische kastelen en forten van de Stelling van Amsterdam. Ontdek snel de vier mooiste fietsroutes in de omgeving van Vinkeveen.

Mooie natuur en monumenten van wereldformaat

Vinkeveen ligt precies tussen de steden Utrecht en Amsterdam. Het gebied kenmerkt zich door de Stelling van Amsterdam, een verdedigingsring van 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. De stelling is tussen 1881 en 1914 aangelegd in opdracht het Ministerie van Oorlog. Met de sluizen en dijken kan het gebied 30 centimeter onder water worden gezet. Op deze manier werd Amsterdam beschermd tegen vijanden. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Historische bezienswaardigheden zijn hier meer dan genoeg te bewonderen! Maar de polders, waterplassen en moerasgebieden die door de turfwinning en inpoldering zijn ontstaan, zorgen voor veel bijzondere natuurgebieden. De Vinkeveense Plassen zijn misschien wel het bekendste, je fietst er uiteraard langs met deze fietsroutes. Maar ook natuurgebieden als Waverhoek, Botshol en de Tienhovense Plassen zijn schitterend om doorheen te fietsen. En dat vinden vogels ook! In Vinkeveen en omstreken worden de grutto’s, kieviten en lepelaars met open armen ontvangen. De volgende vier fietsroutes zijn perfect om van het neusje van de Vinkeveense zalm te genieten.

 

1. Fietsroute tussen Vinkeveen en Utrecht

Liefhebbers van cultuur en natuur, opgelet! Met de fietsroute tussen Vinkeveen en Utrecht beleef je het beste uit deze twee werelden. Van 17e eeuwse molens, tot fantastische historische gebouwen zoals het Muntgebouw, Kasteel Oudaen en het Fort aan de Klop. Je bezoekt zelfs twee UNESCO Werelderfgoederen: Fort Nieuwersluis en Castellum Hoge Woerd.

Tussen al deze bezienswaardigheden in, kun je genieten van de heerlijke groene natuur. Polders, bossen, oude moerassen en natuurlijk de vele waters wisselen elkaar af. Kijk om je heen en geniet van de variatie van deze omgeving!

Bijzondere bezienswaardigheden: Fort Nieuwersluis, Castellum Hoge Woerd, Muntgebouw Utrecht

Fietsroute tussen Vinkeveen en Utrecht

2. Fietsroute door de Ronde Venen

Met de fietsroute door de Ronde Venen balanceer je op de grens met Noord-Holland. De Ronde Venen  is een gemeente in het meest noordwestelijke kopje van Utrecht en is een samensmelting van de dorpen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis en Abcoude. Daarnaast is De Ronde Venen ook een gebied dat is ontstaan door turfwinning en inpoldering. Rondom het gebied liggen de Kromme Mijdrecht, Amstel, Waver, Winkel, Angstel en de Aa. Deze rivieren samen vormen een bijna gesloten cirkel om het gebied en de gemeente.

Tijdens deze route fiets je langs de vele forten van de Stelling van Amsterdam. Bezoek zeker Fort Uithoorn, één van de weinige forten die nog in oorspronkelijke staat is!

Bijzondere bezienswaardigheden: Fort Uithoorn, Buitenplaats Valkenheining, Natuurgebied Botshol

Fietsroute door de Ronde Venen

3. Flaneren langs de Rijke Weidevogelboulevard

Een sloot is meestal niet heel bijzonder, maar op deze fietsroute door onder andere Oudekerk aan de Amstel en Amstelhoek kom je langs een sloot die uniek is! Een aantal boeren uit de buurt werkte samen met de Agrarische Natuurvereniging De Amstel, Gemeente Amstelveen en de Vogelbescherming aan dit project. Het resultaat is de Rijke Weidevogelboulevard.

De oevers van de sloten hier zijn ingezaaid met bloemen, wat in het voorjaar een prachtige bloemenstrook van maar liefst vier kilometer lang en twee meter breed oplevert. De vogels profiteren hiervan, want de bloemen bieden schuilplekken voor henzelf en hun jongen en trekt voedsel (insecten) aan.

Naast deze fleurige boulevard, kom je langs meer natuurgebieden waar zich veel vogels bevinden. Sla zeker het uitkijkpunt Landje van Geijsel niet over, ook deze plek is erg geliefd onder vogelaars!

Bijzondere bezienswaardigheden: Rijke Weidevogelboulevard, Vogeluitkijkpunt Landje van Geijsel, Uitkijkpunt Botshol Grote Wije

Fietsroute Flaneren langs de Rijke Weidevogelboulevard

4. Fietsroute voor Vogelaars

Parkeer je auto bij TOP Vliegveld Hilversum. Hier kun je ook meer informatie krijgen over de omgeving, over fietsroutes en zelfs vliegroutes. Je bent hier al midden in de natuur, maar met deze prachtige fietstocht ontdek je nog veel meer fantastische, vogelrijke natuurgebieden. Je fietst door polders, moerassen en waterplassen zoals polder Groot Mijdrecht, de Tienhovense Plassen en het bijzondere moerasgebied Botshol. Vanuit de uitkijkpunten spot je misschien wel lepelaars, roerdompen, zwarte sternen, grutto’s en woudaapjes.

Ondertussen doe je een aantal indrukwekkende forten, kastelen en buitenplaatsen aan.

Bijzondere bezienswaardigheden: Tienhovense Plassen, Polder Groot Mijdrecht, Kasteel Loenersloot

Fietsroute voor vogelaars


Vinkeveen en omstreken bieden een heerlijke combinatie van cultuurhistorische monumenten, zoals de Werelderfgoederen, en natuur. Vergeet je verrekijker en fotocamera niet mee te nemen en ga op pad om al het moois uit te vogelen. Voor welke fietsroute sla jij je vleugels uit?

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via