De langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

De langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

In elke provincie een fietsroute

Onderstaand vindt u de langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl. De routes die u gaat zien zijn de 'gewone' fietsroutes. Fietsnetwerk beschikt namelijk ook over zogenaamde themaroutes (voorbeelden hiervan zijn de Pieterpad- en Hanzeroutes). Deze fietsroutes zijn er tussenuit gelaten. Benieuwd naar de langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl? Lees dan snel verder!

De langste fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

Overijssel: Fietsroute langs de enige tonmolen van Nederland

Lengte: 71 km

Deze fietsroute brengt u onder andere in Paasloo. Het dorp heeft een zeer oude, hervormde kerk uit 1336. In Paasloo staat ook de enige tonmolen van Nederland. Tussen Steenwijkerwold en Paasloo ligt Basse. In de loop van de twintigste eeuw werd een verbindingsweg aangelegd tussen de diverse buurtschappen (de Basserweg) waardoor Basse nu lijkt op een wegdorp. Marijenkampen ligt tussen Willemsoord en Steenwijkerwold. Het kleinschalige kampenlandschap is agrarisch met vruchtbare, onregelmatige verkavelde bouw- en weilanden, vaak gescheiden door houtwallen. De route loopt ook vlak langs de historische dorpskern van Oldemarkt. Elk jaar houd men hier nog de Lambertusmarkt, een overblijfsel van de boter- en veemarkten die hier tot rond 1900 werden gehouden.

Maak deze route persoonlijk!

Gelderland: Fietsroute over de brug en met de pont

Lengte: 69 km

'Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan', dichtte Hendrik Marsman tijdens een van zijn buitenlandse reizen. We weten niet of hij bij het dichten aan de IJssel dacht, maar het zou best kunnen. Een groot deel van deze route heeft u deze grensrivier in het oog, meanderend door het landschap tussen Overijssel en Gelderland. De route voert u ook langs Hattem, waar in het historisch centrum de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het is geen wonder dat juist hier een aantal musea zijn te vinden, waaronder het Anton Pieckmuseum.

Maak deze route persoonlijk!

Friesland: Fietsroute rond Oosterwolde

Lengte: 89 km

Oosterwolde is ontstaan uit de samenvoeging van een paar brinken. In het dorpje vindt u als bezienswaardigheden de Dorpskerk en een klokkenstoel, een stellage waarin klokken hangen. Waarschijnlijk ontstaan omdat gemeenschappen te klein waren of omdat er in de gemeenschappen te veel armoe was om een kerk te bouwen. In de fietsroute gaat u dwars door Oosterwolde en fietst u langs diverse dorpen als Oldeberkoop, Jubbega, Nijeberkoop, Fochteloo en Appelscha.

Maak deze route persoonlijk!

Brabant: Fietsroute met wouw-wauweffect

Lengte: 82 km

Met Roosendaal in het midden maakt u een prachtige fietstocht met een wouw- of wauweffect. Want dat zegt u vast wanneer u ten zuidwesten van Roosendaal landgoed de Wouwse Plantage ziet. Het is een uitgestrekt bosgebied met oude loofbossen, lanen, houtwallen en singels. Er omheen liggen dennenopstanden en mooie stuifduinen. In het midden van het bosgebied vindt u enkele prachtige Rijksmonumenten zoals het jachthuis, de houtzagerij, het sleutelgathuisje en het witte kasteeltje. Maar er is meer... De route leidt u richting Schijf, via de Rucphense Bossen. Het is een dicht dennenbos dat afgewisseld wordt met loofbos, grasland en heide.

Maak deze route persoonlijk!

Zuid-Holland: Fietsroute rond Gorinchem

Lengte: 61 km

Hoewel Gorinchem mogelijk al rond het jaar 1000 bewoond werd, is de stad voor het eerst genoemd in een document uit 1224. De stad lag strategisch en was vaak het toneel van strijd. Het was dus uitkijken geblazen en dat lukte prima met de stadsmuur uit de vijftiende eeuw. Er stonden maar liefst 23 torens op! Aan het einde van de zestiende eeuw was dit zo verzwakt dat een nieuwe wal nodig was. Deze wal, die de stad twee keer zo groot maakte, is nog vrijwel volledig intact. Van de vier stadspoorten is echter alleen de Dalempoort nog over. Het fort van Asperen was onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig is het te bezichtigen en worden er culturele manifestaties gehouden. Leerdam staat natuurlijk bekend om zijn glaskunst.

Maak deze route persoonlijk!

Flevoland: Fietsroute Emmeloord en de Weerribben

Lengte: 65 km

Bij deze fietsroute krijgt u prachtige indrukken van de natuur in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het gebied heeft een grote afwisseling tussen land en water. Vroeger lagen er veel dijken en sloten in het gebied om het bewoonbaar te maken. En zoals op meer plaatsen in Nederland bleek dit een goed locatie te zijn voor turfwinning, vanwege het gedroogde veenmoeras. Tot 1920 was turfwinning hier een belangrijke bedrijfstak, maar door de beschikbaarheid van nieuwe brandstoffen werd turfwinning onrendabel. Boeren verkochten hun land uiteindelijk aan natuurorganisaties en zo is het Nationaal Park ontstaan. In het drassige land vindt u trilveen, hooiland, rietland en moerasbossen. Behalve dat de fietsroute u door dit prachtige gebied leidt, gaat u ook de polder in. U passeert hierbij de plaatsen Kraggenburg, Emmeloord, Kuinre en Ossenzijl.

Maak deze route persoonlijk!

Noord-Holland: Fietsroute Natuurlijk Noord-Holland

Lengte: 58 km

De plaatsnaam Wormerveer is een verwijzing naar een veer over de Zaan naar het aan de overzijde gelegen dorp Wormer. Hoewel het veer nu niet meer van toepassing is, is de plaatsnaam in de loop der jaren niet veranderd. Alkmaar is en blijft Hollands kaasstad, maar die titel dekt maar deels de lading. De stad mag zich al jaren een van de beste winkelsteden van Nederland noemen. Dwalend langs de monumenten zult u verbaasd zijn over de schoonheid van het oude centrum. Castricum heeft een uitgestrekt polderlandschap met authentieke molens, karakteristieke boerderijen en historische bouwwerken.

Maak deze route persoonlijk!

Drenthe: Fietsroute Dwars door Dwingelerveld

Lengte: 72 km

Het gezellige centrum van Hoogeveen heeft oude huizen met fraaie gevels. Kijk bijvoorbeeld eens naar de voormalige drogisterij met een gevelsteen uit 1703 met de tekst "So Godt voor ons is Wie sal tegen ons syn". Ook bijzonder zijn het Huis met de Duivengaten; en het Olde Schippershuus, het oudste pand van Hoogeveen, een café waar schippers bij elkaar kwamen. Nationaal Park Dwingelderveld is een bijzonder natuurgebied. Een natuurrijk gebied voor fietsers, wandelaars, ruiters en mountainbikers. Er zijn twee rolstoelvriendelijke routes en er is zelfs een nachtroute. Op het Dwingelderveld kunnen bezoekers nog ongestoord genieten. Ieder jaar komen op 17 januari aan de brink in Dwingeloo de twaalf broeders van het Sint-Anthoniusgilde bij elkaar. Het gilde was een liefdadigheidsinstelling, die de hulpbehoevende bewoners ondersteunde. Eén pacht in natura bestaat nog altijd: zo moet de bewoner van het vroegere schultehuis elk jaar acht pond roomboter aan het gilde betalen.

Maak deze route persoonlijk!

Zeeland: Fietsroute Het Verdronken Land van Saeftinghe

Lengte: 52 km

In de middeleeuwen was Saeftinghe een welvarende heerlijkheid met dorpjes en zelfs een kasteel, Slot Saeftinghe. Een belangrijke plek: wie Saefthinge bezat had het ook voor het zeggen over de haven van Antwerpen. Maar verschillende stormvloeden verwoestten grote stukken van het ingepolderde land. Toen in de Tachtigjarige Oorlog ter verdediging van Antwerpen de dijken werden doorgestoken, maakte de Westerschelde korte metten met Saefthinge. Nu rest er niets anders dan ruige natuur op de rand van water en land. Het water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen; bij eb zakt het water weer. Daardoor is het ideaal gebied voor de meer dan tweehonderd vogelsoorten die het gebied rijk is. Ze komen hier voor voedsel, rust, om te broeden of om te overwinteren. Een groot deel van het verdronken land is niet vrij toegankelijk omdat de natuur er verraderlijk kan zijn: de vloed komt soms in een oogwenk op. Maar bij het bezoekerscentrum kunt u zich aanmelden voor een excursie onder leiding van een gids.

Maak deze route persoonlijk!

Groningen: Fietsroute Westerwolde

Lengte: 44 km

Tijdens deze fraaie route gaat u over het Musselkanaal. Dit werd in 1765 door de stad Groningen gegraven van Bareveld tot Ter Apel, om de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras te bevorderen. Het kanaal kreeg uiteindelijk een lengte van 38 kilometer en werd in 1856 voltooid. Door de turfvaart was het in de negentiende eeuw een van de drukst bevaren vaarroutes in Nederland. Bij de sluizen konden de wachttijden oplopen tot enkele uren. Op deze plaatsen werden dan caf_'s en winkeltjes gevestigd, zoals in Stadskanaal en Musselkanaal. Als u een stukje doorfietst komt u vlakbij de Duitse grens in het prachtige Westerwolde. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine sfeervolle vestingstad. Ook een mooi plaatsje is Jipsinghuizen. Hier vind u een monument gewijd aan de werkverschaffing in Westerwolde. De werkverschaffing werd georganiseerd door de in 1924 opgerichte NV Vereenigde Groninger Gemeenten.

Maak deze route persoonlijk!

 

Limburg: Fietsroute Veulen en Paardekop

Lengte: 60 km

Deze fietsroute leidt u rond het Limburgse Horst en doorkruist daarbij een aantal leuke natuurgebieden en een heel smal reepje Noord-Brabant. Wist u overigens dat meer dan de helft van de Nederlandse champignons uit Horst komt? In de omgeving van knooppunt 88 ligt Hei-Oostenrijk. Tussen het dorpje Veulen en Griendtsveen komt u door een bos dat Paardekop wordt genoemd. Hoewel Griendtsveen in Limburg ligt spreekt men er een zuiver Brabants dialect. Oorspronkelijk woonden er in het plaatsje alleen turfstekers, pas nadat alle veen was afgegraven kreeg Griendtsveen een woonfunctie. America is bekend om de Schadijkse bossen, de vakantieparken en natuurlijk ook om de band Rowwen Heze.

Maak deze route persoonlijk!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via