De Fiets Bibliotheek

Fiets bibliotheek

De Fiets Bibliotheek

We kenden al de kunstuitleen, videotheek en natuurlijk de boeken en muziekbibliotheek. In de Deense steden Kopenhagen en Helsingoer kan men nu ook gebruik maken van een fietsbibliotheek. Daar is voor een week een fiets te huren om uit te proberen.

Cyclotheek

Het woord bibliotheek of biblio-theke betekent letterlijk boekenkast of opbergplaats. Deze betekenis heeft natuurlijk allang een bredere betekenis gekregen met het uitlenen van onder andere cd's en andere multimedia. Toch heeft het woord nog het meest betrekking op boeken waardoor we het Deense initiatief best een nieuwe benaming zouden kunnen gaven namelijk de 'cyclotheek'. 

Doel van de cyclotheek  is om mensen een kans te geven om eens op een ander type fiets te rijden dan zij zelf bezitten zoals een bakfiets, vouwfiets, ligfiets of bijvoorbeeld een e-bike. De initiatiefnemers geloven dat het effectiever is om mensen fietsen in de dagelijkse praktijk te laten uitproberen. Opvallend genoeg blijkt dat lokale fietsenwinkels een hogere omzet in speciale fietsen noteren sinds de cyclotheek is gestart. Uit ingevulde vragenlijsten blijkt dat degenen die de fietsen lenen er daadwerkelijk veel gebruik van maken tijdens de leenperiode. En de helft neemt ook de aanschaf van het gehuurde type fiets in overweging . De bibliotheekhouders bevelen wel aan dat men bij het opzetten van een bibliotheek minstens 35 modellen beschikbaar moet stellen die online geboekt kunnen worden.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via