Dag van het Kasteel: 3x mooie fietsroutes langs kastelen

DagvanhetKasteel2023

Fietsen langs kastelen op de Dag van het Kasteel

Elk jaar op de tweede pinksterdag wordt de Dag van het Kasteel gevierd. Op deze bijzondere dag krijg je als bezoeker de kans om de binnenkant van vele kastelen en buitenplaatsen te ontdekken. Hou jij van zowel fietsen als geschiedenis? Dan hebben wij de perfecte activiteit voor je. Wij tippen je drie adembenemende fietsroutes die je langs enkele van de mooiste, deelnemende kastelen van Nederland voeren.

Kastelen in Nederland

Ben jij een liefhebber van kastelen? Dan ben je niet de enige! Een bezoek aan een kasteel neemt je mee terug in de tijd en laat je de geschiedenis en pracht van adellijke families herleven. Nederland heeft maar liefst 700 bijzondere kastelen en burchten verspreid over het hele land, waarvan vele al eeuwenoud zijn en dateren uit de middeleeuwen. Deze prachtige bouwwerken zijn vaak omgeven door adembenemende natuurlijke landschappen. Wat is er nu een betere manier om deze kastelen en hun omgeving te ontdekken dan op de fiets?

Fietsen biedt niet alleen de mogelijkheid om de kastelen te bezoeken, maar ook om te genieten van de schitterende landschappen. Laat je fantasie op de vrije loop en beeld je eens in hoe de adellijke families hier vroeger leefden...

Op de Dag van het Kasteel openen veel kastelen hun deuren speciaal voor het publiek en zijn er leuke activiteiten te beleven. In deze blog delen we drie routetips met de meest prachtige kastelen die je kunt bezoeken op deze bijzondere openingsdag. Stap op de fiets en laat je betoveren door de rijke geschiedenis en de schoonheid van Nederlandse kastelen.

Upstairs/Downstairs

DagvanhetKasteelElke editie van de Dag van het Kasteel draagt zijn eigen thema. Dit jaar is het thema 'Upstairs/Downstairs' en staat de dag in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Want een kasteel kan niet bestaan zonder personeel, vroeger niet en nu niet.

In de middeleeuwen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters belangrijke functies binnen het kasteelpersoneel. Later werden ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, tuinmannen, dienstbodes en uiteindelijk chauffeurs onmisbaar. Zij waren dagelijks aan het werk op het kasteel en woonden vaak in hun 'eigen' deel van het huis. Zo waren ze altijd dichtbij voor de edele kasteelbewoners. Naast dat zij dus veel hebben meegekregen van het reilen en zeilen van adellijke families, hebben zij ook allemaal hun eigen leven met hun eigen verhaal. Toch zijn veel van hun verhalen door de geschiedenis verdwenen en vergeten. Daarom zet de organisatie van de Dag van het Kasteel deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight.

Binnen een kasteel is er een aantal plekken die meer verbonden zijn aan het personeel dan andere. Met name de keukens, koetshuizen en slaapvertrekken voor het personeel zullen dit jaar extra onder de aandacht worden gebracht.

Wij selecteerden drie fietsroutes met kastelen die iets speciaals doen op de Dag van het Kasteel. Lees gauw verder en kies welke van deze prachtige fietsroutes jij gaat fietsen op tweede pinksterdag!

De uitgelichte fietsroutes:

GLK-routeArnhem

Geldersche Kasteelenroute (deel 3) - 45 km

Verken de omgeving tussen Arnhem en Renkum op de fiets en ontdek drie schitterende kastelen op het zuidelijke randje van de Veluwe: Huis Zypendaal, Kasteel Rosendael en Kasteel Doorwerth. Alledrie zijn ze geopend op de Dag van het Kasteel op maandag 29 mei 2023.

Aan de rand van Arnhem vind je Huis Zypendaal, een 18e-eeuws landhuis gelegen in het groene, gelijknamige park Zypendaal. Normaal gesproken kun je het kasteel elke 1e zondag en elke 3e zondag van de maand bezichtigen, maar op de Dag van het Kasteel is het extra geopend. Op deze dag kun je er tussen 12.00 en 16.00 uur terecht voor rondleidingen en ontvangen de kasteelbewoners je in volledig kostuum.

Via bosrijke fietspaden fiets je richting Kasteel Doorwerth, een goed bewaard middeleeuws kasteel aan de oevers van de Nederrijn. Hier kun je genieten van vier collecties: kasteelkamers, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom. Vergeet niet een wandeling te maken in de omliggende tuin en boomgaard. Kasteel Doorwerth is op de Dag van het Kasteel geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Via de Veluwezoom fiets je weer terug naar Arnhem, waar je in Rozendaal langs Kasteel Rosendael komt. Het kasteel ligt precies tussen de hooggelegen Veluwe en het laaggelegen IJsseldal, waardoor de omgeving prachtig glooiend is. Op de Dag van het Kasteel is het kasteel geopend tussen 11.00 en 17.00 uur en word je ontvangen door kasteelbewoners in kostuum voor rondleidingen en leuke activiteiten, zoals een speurtocht voor kinderen of een tocht door het park met knapzak. Ook zonder tocht is het park een aanrader: je bewondert er schelpengalerijen, een theekoepel, vijvers en fonteinen.

Bezienswaardigheden onderweg:

Dit is deel 3 van de in totaal vijf Geldersche Kasteelenroutes. Benieuwd naar de andere Geldersche Kasteelen? Bekijk hier alle Geldersche Kasteelenroutes.

Fietsrondje Kasteel Duivenvoorde

Landgoederen tussen Den Haag en Leiden - 33 km

Duik in de 17de-eeuwse geschiedenis in deze verrassend mooie omgeving! Met de route Fietsrondje Kasteel Duivenvoorde fiets je in 33 kilometer langs verschillende landgoederen en kastelen.

In Voorburg fiets je Huygens’ Hofwijck tegemoet. Het huis is slechts 10 bij 10 meter en is daarmee de kleinste buitenplaats van Nederland. Constantijn Huygens liet het huis bouwen. Zijn zoon is één van de bekendste wetenschappers van Nederland: Christiaan Huygens. In het museum dat tegenwoordig in het huis zit, bewonder je allerlei gebruiksvoorwerpen uit de 17de eeuw, zoals telescopen, uurwerken en familieportretten. Op de Dag van het Kasteel kun je hier terecht voor allerlei activiteiten, zoals een demonstratie van microscopie op Huygens' zolder en een theatervoorstelling voor jong en oud. Het kasteel is deze dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Tot slot kom je natuurlijk bij het kasteel waar de fietsroute naar vernoemd is: Kasteel Duivenvoorde. Een plek waar al sinds de 13de eeuw een adellijk gebouw staat. Dit maakt het één van de oudste kastelen van Zuid-Holland. Het huidige uiterlijk stamt uit de periode tussen 1631 en 1717. Duivenvoorde werd het vakantiehuisje van de rijke families van adel, die in de zomer het stadsleven wilden ontvluchten. Binnen zijn familieportretten, zilverwerk en Delfts blauw aardewerk te zien.

Ook Kasteel Duivenvoorde is op de Dag van het Kasteel geopend voor bezoekers. Niet alleen krijg je korting op de entreeprijs, maar je beleeft het kasteel op unieke manier. Bezoek de tentoonstelling 'Franje en Oranje' over de eeuwenlange band van het koningshuis met Duivenvoorde: de voormalige kasteelbewoners waren veelal zelf van adel, maar óók in dienst van de koninklijke familie als hofdame of kamerheer. Met speciale rondleidingen of een audiotour ontdek je alles over de bewoners van weleer.

Naast deze twee adellijke gebouwen, zijn er meer landgoederen en bijbehorende huizen waar je langs fietst. 
Landgoed De Paauw in Wassenaar kenmerkt zich door grote vijvers, slingerende paden en een opvallend neoclassicistisch wit landhuis, waarin onder andere een klein brandweermuseum zit gevestigd. In Wassenaar kom je ook langs landgoed Voorlinden. Aan het begin van de 19de eeuw werd het aangelegd als park in landschapsstijl. Toen er in 1912 een jonkheer kwam wonen, werd het huidige landhuis gebouwd. Nu zitten er een restaurant en een museum in gevestigd.

Bezienswaardigheden onderweg:

KasteelBouvigne 

Kastelen bij Breda - 40 km

Deze fietsroute in en om Breda onthult de geschiedenis van de Brabantse stad en haar omgeving. Tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de heer van Breda. Vanaf 1403 werden de heren de graven van Nassau en vanaf 1538 de prinsen van Oranje-Nassau. Breda kreeg hierdoor de bijnaam 'Het Haagje van het Zuiden' en heeft een prachtige historische stadskern.

Een koninklijk bezoek breng je aan het Kasteel van Breda, een kasteel waarvan het oudste gedeelte uit 1350 stamt. In de 16e eeuw werd het de officiële residentie van Willem van Oranje. Normaal gesproken is het kasteel maar heel beperkt te bezoeken, maar op de Dag van het Kasteel zijn er van 11.00 tot 17.00 uur elk half uur rondleidingen, zijn er verschillende exposities en kun je meekijken met een demonstratie in schermen en boogschieten. 

De route leidt je naar Dorst, waar je een prachtig stuk fietst door Boswachterij Dorst - voorheen bekend als de Seterse Heide - en de Vrachelse Heide. Via de mooie natuur en de serene rust, fiets je verder naar Ulvenhout. Hier wacht het volgende kasteel op je: Kasteel Bouvigne. Dit 15e eeuwse kasteel kwam in 1614 in handen van de prinsen van Oranje. Op het omliggende landgoed tref je meerdere gebouwen, zoals een koetshuis en een kapel, en kun je struinen door drie kasteeltuinen: een Franse, een Engelse en een Duitse.

Landgoed en Kasteel Bouvigne doen tegenwoordig vooral dienst als trouwlocatie, maar op de Dag van het Kasteel worden de deuren geopend voor bezoekers. Tussen 12.00 en 17.00 uur kun je er terecht voor rondleidingen en leuke kinderactiviteiten, zoals schminken en verkleden. Tover je om tot bijvoorbeeld een jonkvrouw of lakei! Of maak een ritje met de paardentram tussen het kasteel en Nouveau van Ham.

De boeiende ontdekkingstocht door de geschiedenis van Oranjestad Breda en omgeving laat je kennis maken met de verhalen achter de gebouwen en rijke koninklijke geschiedenis.

Bezienswaardigheden onderweg:

Meer fietsroutes met kastelen?

Op Fietsnetwerk.nl en in de fietsroute app van Fietsnetwerk kun je nog veel meer fietsroutes langs kastelen vinden. Zoek op plaatsnaam of provincie en filter de zoekresultaten met de routefilter op het thema 'Kastelen'. De instructievideo van de Fietsnetwerk App laat je zien waar je de filter kunt vinden.

Op de website van de Dag van het Kasteel zie je welke kastelen (extra) geopend zijn op de Dag van het Kasteel. Stap op je fiets en ontdek de geschiedenis van Nederland! 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via