Fietsverzekeringen

Fietsverzekeringen

Ongeveer 900 gestolen fietsen per dag

Ieder jaar worden er zo'n 300.000 (!) fietsen gestolen. Dat komt neer op maar liefst 900 fietsen per dag. Een enorm aantal dus, vooral in de grote steden is fietsdiefstal een probleem. In tegenstelling tot de buitengebieden wordt er in de grote steden over het algemeen vaker een fiets gestolen. Echter, slechts één op de drie slachtoffers van fietsdiefstal doet aangifte. Om je tegen onder andere fietsdiefstal te verzekeringen hebben we de informatie over fietsverzekeringen voor je op een rijtje gezet.

Twee vormen van fietsverzekeringen

Voor het afsluiten van een fietsverzekering kun je uit twee soorten contracten kiezen: een doorlopend contract of een vast contract. Een doorlopend contract sluit je voor minimaal één jaar af, daarna kun je het maandelijks opzeggen. Een vast contract voor een fietsverzekering sluit je voor drie of vijf jaar af.

Aantal verzekeraars op het gebied van fietsverzekeringen

Op dit moment zijn er zeven verzekeraars op het gebied van fietsverzekeringen, namelijk:

 1. ENRA
 2. ANWB
 3. Allianz Global Assistence
 4. Univé
 5. Hema
 6. Verzekeruzelf
 7. Klaverblad

Vergelijk fietsverzekeringen

Vormen van dekkingen voor fietsverzekeringen

Je hebt dus twee verschillende contracten, zeven verschillende verzekeraars en daarnaast heb je vier verschillende vormen van dekkingen. Wat elke dekking inhoudt leggen we je uit.

 • Diefstal: Bij de dekking voor diefstal wordt de nieuwwaarde van je fiets vergoed bij diefstal. Echter, het kan zijn dat je verzekeraar de schade opgelopen door poging tot diefstal niet vergoed
 • Schade: Bij de dekking voor schade worden alle soorten schade aan de fiets vergoedt. Dit kan schade zijn die opgelopen is door bijvoorbeeld een ongeluk, een poging tot fietsdiefstal en sommige verzekeraars vergoeden zelfs schade die door eigen toedoen is veroorzaakt
 • Ongevallen: Mocht er een dusdanig ernstig ongeluk voorkomen waarbij de fietser overlijdt of blijvend invalide is dan is deze vorm van dekking van toepassing. Bij overlijden wordt er dan bijvoorbeeld €10.000,- uitgekeerd aan nabestaanden en bij een ongeluk waardoor het slachtoffer blijvend invalide is €5000,-.
 • Pechhulp: Wanneer je pechhulp dekt in je fietsverzekering dan ben je in heel Nederland (en bij sommige verzekeraars tot 30 kilometer over de grens met België en Duitsland) gedekt voor noodreparaties die uitgevoerd dienen te worden aan je fiets. Wanneer het niet mogelijk is om de reparaties uit te voeren wordt je teruggebracht naar je beginpunt of naar een fietsenmaker. De keuze voor het beginpunt of een fietsenmaker is aan jezelf.

E-bike fietsverzekering goedkoper

Omdat er vanuit wordt gegaan dat een E-bike over het algemeen binnen staat en goed op slot wordt gezet zijn de premies van een E-bike goedkoper dan die van andere fietsen. De verzekeringen voor een mountainbike en een racefiets zijn daarentegen het hoogst.

 

Vergelijk fietsverzekeringen

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant