
UNESCO Werelderfgoed | Schokland en omgeving


Urk, Schokland, Emmeloord
De Urkers wonen niet in, maar op Urk, waaruit je kunt concluderen dat het eilandgevoel bij de inwoners nog altijd sterk aanwezig is. Tot 1939 was Urk immers een eiland. De bevolking is in 50 jaar tijd verviervoudigd en dat heeft alles te maken met de Ommelebommelestien. Deze steen ligt op 30 meter afstand in het IJsselmeer. De ooievaar komt vanuit Egypte naar de steen toe om baby's erin te leggen. Vaders moeten met de verloskundige naar Schokland roeien om de sleutel van de steen op te halen. Daarna moeten ze weer terug roeien om de baby op te kunnen halen. Dat is nog niet gemakkelijk, omdat de deur waar de sleutel in moet, onder water ligt. Als de deur gevonden is, moet er één Nederlandse gulden voor een meisje en twee voor een jongen worden betaald. Wanneer je op Urk wordt gevraagd of je al naar Schokland bent geweest, vragen ze dus eigenlijk of je kinderen hebt.
Laat je dat niet weerhouden om door te fietsen naar Schokland, dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. In museum Schokland kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het voormalige eiland. Bijvoorbeeld over de tijd dat Schokland op bevel van koning Willem III ontruimd werd. Midden in Emmeloord staat de Poldertoren, het geografisch middelpunt van de Noordoostpolder. Diezelfde toren kun je overigens ook vinden in Mizumaki in Japan, waar Emmeloord tot 2000 een stedenband mee had. De stad is vernoemd naar het dorpje Emmeloord dat vroeger op de noordpunt van Schokland lag.
Henk-Jan
Mooi om Schokland en Urk in ??n route te zien!
Andries Middelbos
Prachtige route, laatste stuk vanaf 39 ook langs het water gereden ipv door de polder. Snap absoluut niet waarom de start bij Het Spijk 32 is op het industrieterrein. Gelukkig zelf gekozen voor start in centrum/haven van Urk met gratis parkeren.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten


Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!

