
Rondom de Hanzesteden (deel 11)


Tiel, Geldermalsen, Buren
Tiel mag dan in 1402 lid zijn geworden van de Hanze, toch was de vreugde maar van korte duur. Tiel was een te klein stadje om echt mee te tellen. Na zo'n dertig jaar mochten ze niet meepraten op de Hanzedagen, omdat ze werden gerekend als bijstad van Nijmegen. Dat terwijl Tiel een roemrijk verleden heeft als handelsstad: in de 10e en 11e eeuw was de stad van internationale betekenis. Het dreef handel met het machtige Keulen en met Engeland. Die belangrijke positie is nog steeds af te lezen aan de vele monumentale panden in de stad. Maar ook het Ambtmanshuis en het Gotische huis herinneren aan die tijd, evenals de grenspaal bij de Havendijk tussen de Tielerwaard en de Neder-Betuwe. Geldermalsen had al in de 11e eeuw een kasteel, Ravesteyn. In de 19e eeuw liet bewoner Edmond Willem van Dam van Isselt, later voorzitter van de Tweede Kamer, het kasteel ingrijpend verbouwen maar in 1916 werd het kasteel verkocht en al snel daarna afgebroken. Buren is een bezoek meer dan waard met ruim 150 gemeentelijke- en rijksmonumenten.
Samire
We hebben deze route met de app gefietst. Prachtig om zo een stukje Nederlandse geschiedenis te gaan ontdekken. We hebben gegeten bij Uw Chef, zeker de moeite waard. tijd waren we wel langer onderweg
Guns
Niet onaardig, maar veel saaie stukken langs provinciale wegen. Ook het laatste stuk van de route (vanaf Waardenburg) langs het water werd op een gegeven moment ook wel erg saai. Wel wat leuke dorpjes onderweg zien.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten


Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!

