Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Noord-Betuwse Terrasroute  in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Noord-Betuwse Terrasroute

Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster (1 beoordelingen)
lengte 40.6 km
thema bloemen, dorpen, historisch
Kcal 757
Fiets 2 uur 31 min
E-bike 2 uur 1 min

Rhenen, Amerongen, Kesteren

Deze prachtige fietsroute loopt door twee van de mooiste regio's van ons land en heeft in elk seizoen iets adembenemends. Aan de ene kant de Betuwe met de uitgestrekte fruitgaarden. In de lente garant voor een spectaculaire bloesempracht. In de zomer een overvloed aan fruit bij de stalletjes en boerderijwinkels. Aan de andere kant van de Waal, de Utrechtse Heuvelrug met haar pittoreske stadjes, kastelen, natuurgebieden en tabaksverleden. En in ieder stad of dorp een fijn terras om onder het genot van wat lekkers al het moois op je in te laten werken.

De route start in Kesteren in het noorden van de Betuwe. Je auto kun je uitstekend parkeren bij Brasserie Beerie. De Betuwe staat bekend om de fruitteelt in boomgaarden. Er wordt gedacht dat de Betuwe hier zijn naam aan dankt. Het zou zoiets betekenen als "goede, profijtelijke bodem". Maar de naam zou ook afgeleid kunnen zijn van de Bataven die er geleefd hebben. Feit is dat de Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, stroomruggen en komgronden. Dit maakt het gebied, met prachtige vergezichten, niet alleen een genot om doorheen te fietsen maar vooral het zandige materiaal van de stroomruggen is zeer geschikte grond voor de landbouw.

De Nederrijn vormt de Noordgrens van de Betuwe, je steekt deze over met het voetveer Lienden-Rhenen. Let op! Deze vaart niet het hele jaar door. Zie het afstapmoment voor de vaartijden.

Als het pontje niet vaart fiets je vanaf knooppunt 13, richting knooppunt 92-91-93-52-36 om weer terug te keren op de route. (Of omgekeerd vanaf knp. 36 als je de route andersom fietst.)

Zodra je de Nederrijn bent overgestoken rijd je de Utrechtse Heuvelrug in. Te beginnen met het gezellige Rhenen dat al in 1258 stadsrechten verkreeg. In het Stadsmuseum Rhenen kun je je onderdompelen in de geschiedenis van deze stad die gedeeltelijk op de Grebbeberg ligt, bekend door de Slag om de Grebbeberg in 1940.

Tussen Rhenen en Amerongen beland je in een heel andere geschiedenis. Die van de tabaksindustrie. In de zeventiende eeuw begon de tabaksteelt in deze omgeving te floreren. Er werden voor het eerst broeibakken gebruikt om jonge planten op te kweken. Dit werd later in heel Europa toegepast als de "Hollandse methode".

In de achttiende eeuw was de inlandse tabak een belangrijk handelsproduct geworden. Vooral tussen Rhenen en Amerongen waren veel tabaksakkers, zoals de plantage Willem III van de gelijknamige sigarenfabrikant. Tegenwoordig een glooiend natuurgebied met sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd, konikpaarden en gallowayrunderen.

In Amerongen is veel meer informatie te vinden over de tabaksteelt in het Tabaksteeltmuseum. Je fietst er ook langs verschillende oude tabaksschuren; lange schuren met veel luiken en latwerk. De tabaksbladeren werden er ooit, aan spijlen geregen, gedroogd. Het pittoreske Amerongen is ook bekend om Kasteel Amerongen, tussen de knusse straatjes van het dorpje.

Heb je nog geen genoeg van de Utrechtse Heuvelrug, dan kun je de route nog verlengen en over de dijk nog even doorfietsen naar Wijk bij Duurstede, dat ook een mooi oud kasteel heeft en een knus centrum vol terrasjes. Je fietst dan zo'n 19 kilometer extra. Volg hiervoor vanaf knooppunt 17 de knooppunten 15-37-73-74-76 en keer weer terug op de route.

Met het pontje naar Eck en Wiel kom je terug naar de Betuwe, waar je in Lienden nog even wat heerlijk Betuws fruit kunt inslaan. Of kunt proeven van de Betuwse geschiedenis in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren.

Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster

Wij hebben genoten van deze mooie fietstocht !👍

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 40.6 km
thema bloemen, dorpen, historisch
Kcal 757
Fiets 2 uur 31 min
E-bike 2 uur 1 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 40.6 km
thema bloemen, dorpen, historisch
Kcal 757
Fiets 2 uur 31 min
E-bike 2 uur 1 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap