Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Kunststedenroute Vlaanderen in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Kunststedenroute Vlaanderen

lengte
Lengte
319.96 km
thema
Thema
cultureel, dorpen
Duur
Duur
19 uur 28 min
route bevat
Route bevat
166 knooppunten

Brussel, Antwerpen, Gent

Maak een reis langs de kunststeden van Vlaanderen en geniet van alle kunst, cultuur en architectuur die je onderweg tegenkomt. Start je fietsreis vanuit Brussel en volg de knooppunten om bij het historische stadje Leuven uit te komen. De stad heeft een rijke brouwerijgeschiedenis die teruggaat tot het jaar 1366. Leuven staat ook bekend als studentenstad. Je vindt er niet alleen de grootste, maar ook de oudste universiteit van de Lage Landen. Namen als Justus Lipsius, Gerard Mercator en Andreas Vesalius bepaalden het geestesleven van Europa. De verschillende universiteitsgebouwen in diverse bouwstijlen staan verspreid over de hele stad.

De stad aan de Dijle heeft een rijk historisch verleden. Getuige hiervan is de indrukwekkende monumentenrijkdom: de Grote Markt met stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de stadsomwalling, het Arenbergkasteel, en nog veel meer. Het Leuvense Groot Begijnhof (16de eeuw) met zijn Sint-Jan de Doperkerk is beschermd als UNESCO werelderfgoed. In deze 'stad binnen de stad' is het heerlijk kuieren door de smalle straatjes. Momenteel is het een universitaire woonwijk voor studenten, professoren en personeel van de universiteit.

Vervolg de route via Mechelen naar het Zennegat. Op deze plaats komen verschillende waterlopen samen. De Zenne komt er samen met het Kanaal Leuven-Dijle (de Leuvense vaart) en stromen dan in de Dijle, die enkele honderden meters verder weer samenvloeit met de Nete, om dan de Rupel te vormen. Het Zennegat is een idyllische architecturale parel met vlakbij een jong natuurgebied. Met een slinger door de charmante stad Lier, met eveneens een Begijnhof en de bijzondere Zimmertoren, kom je uit in Antwerpen. Zet de fiets opzij voor een stadswandeling langs de vele prachtige gebouwen.

In Antwerpen reis je van kunststroming naar kunststroming. Gotiek, barok, Renaissance, Classicisme, Art Nouveau en het Modernisme passeren de revue. Eén van de eerste Renaissance voorbeelden in de Lage Landen is het stadhuis van Antwerpen. Het imposante gebouw is al sinds de 16de eeuw in gebruik en is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het stadhuis is een echte blikvanger op de Grote Markt.

Unieke plekjes in de stad zijn onder meer het Begijnhof en de geheime Vlaeykensgang. De laatste verbindt de Oude Koornmarkt met de Pelgrimstraat. Eén stap door het poortje en je waant je in de wereld van toen dit steegje werd gebouwd: 1591. Maar er zijn meer gebouwen die je absoluut niet mag missen, die hebben we toegevoegd aan de fietsroute.

Naast bijzondere architectuur, kun je ook oog in oog komen te staan met schilderijen van Rubens, Ensor en Van Eyck in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Een stad die dus met recht tot de Kunststeden behoort!

Je tocht gaat verder langs de oevers van de Schelde, waar de kunst en cultuur plaatsmaakt voor wonderschone natuur. De kaai van Sint-Amands is de ideale start om het werk van de dichter Emile Verhaeren te ontdekken, of gewoon te verdwalen in de schilderachtige steegjes van dit kunstenaarsdorp. Daarna kom je al snel in Mariekerke, het voormalige vissersdorp. De Mariekerkenaren beweren net als de Sint-Amandenaars dat zij beschikken over de mooiste Scheldebocht. Een jarenlange vete tussen de twee, maar beoordeel het vooral zelf.

Daarna herneemt de route zich langs het stiltegebied Weert. Stap gerust even af en geniet van de volledige rust en stilte in dit gebied, voor maar liefst 14 km lang. Je hoort hooguit eens het gescharrel van een roerdomp of blauwborst of het geschuim van de Schelde. Vlak naast de Oude Schelde ligt het kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde. Het kasteel lijkt zo ontsnapt uit een sprookje. Dit prachtig stukje erfgoed is versierd met fabuleuze tuinen en een koetshuis dat fungeert als museum. Het kasteel bewaart een prachtige collectie 18e eeuws meubilair, gravures van Pieter Breughel de Oude, verfijnde kunststukken, Chinees porselein, een collectie handgeschreven boeken én zoveel meer. Het kasteeldomein kan je momenteel enkel bezoeken na afspraak, maar geef alvast je ogen te kost bij het langs fietsen van dit domein.

Gent verrast je met een mix van oud en nieuw. Op de splitsing van de Leie en de Lieve houdt de stoere burcht de 'Gravensteen' de wacht. Het Belfort van Gent vormt samen met de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk de beroemde skyline van de stad. Bezichtig artistieke topstukken zoals het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, en kunstwerken van andere Vlaamse Meesters. De Gentse musea bieden voor elk wat wils. Maar houd ook je ogen open voor moderne street art die overal in de straten kan opduiken! Romantische bruggen en culinaire gastronomie zorgen ervoor dat Gent een heerlijke stad is om te verblijven.

Tussen Gent en Brugge vormt het Kanaal Gent-Oostende de ‘blauwe draad’ van de route. Dit kanaal heeft een interessante historie en wordt vandaag nog druk bevaren door beroepsvaart en pleziervaart. Het kanaal is op veel plaatsen verbazend groen en natuurrijk. Je fietst er weg van het autoverkeer en langs natuurgebieden zoals de Leiemeersen en Warandeputten in Oostkamp.

Een volgende etappe brengt je in het velden- en meersengebied ten oosten van Brugge: een bijzonder, water- en natuurrijk landschap met de ‘Gemene Weiden’. Via de oude spoorlijn ‘Abdijenroute’ bereiken we een belangrijke Brugse groenpool: het Ryckeveldebos. Fiets langs het Kasteel van Male en het Maleveld om uit te komen vestingstadje Damme. Dit pittoreske stadje ademt geschiedenis, cultuur en gastronomie en pronkt met zijn ligging in het vlakke en groene polderlandschap langs de Damse Vaart, restant van de Zwingeul die ooit Brugge met de zee verbond. Je kan er het verhaal van de verdwenen Zwinhavens ontdekken, maar ook het bezoekerscentrum Huyse De Grote Sterre en het Uilenspiegelmuseum.

Via de stadswallen van Damme en de Damse Vaart kom je bij het Fort van Beieren, een ander West-Vlaams provinciedomein. Het is een getuige van de vele verdedigingsforten en linies die in de regio nog te vinden zijn. De kunst- en Werelderfgoedstad Brugge is een populaire bestemming voor liefhebbers van kunst, geschiedenis, lekker eten én shoppen!

Het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort brengt je, via vogelrijke natuurgebieden, in Oudenburg: een kleine stad met een uniek en verrassend Romeins Archeologisch Museum. Dan volgt de onverwacht boeiende ‘achterkant’ van de stad Oostende. De zuidelijke stadszoom kreeg de afgelopen jaren een complete make-over en is een paradijs voor natuur en recreatie geworden. Via grotendeels autovrije fietspaden word je getrakteerd op het Geuzenbos, de Oostendse Kreken en het ‘geodetisch signaal’, de Tuinen van Stene, volkssterrenwacht Astropolis, en een volkstuinensite waar je kan picknicken en barbecueën.

Na het uitzicht op de prachtige Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinenkerk in Oostende, met het graf van baron James Ensor, krijgen we de zee in zicht. Via de zeedijk komen we voorbij allerlei bijzondere gebouwen, zoals de Wellingtonrenbaan, de Thermen, de Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen, de Villa Maritza en het Casino-Kursaal. De badstad opent zich hier met al haar bekende en minder bekende troeven: van musea, erfgoed en parken, (graffiti)kunst in openlucht en shopmogelijkheden, tot bruine kroegen en verfijnde zee-gastronomie. Het Zeeliedenmonument, de Visserskaai en het Museumschip Amandine leiden je naar het eindpunt van de Kunststedenroute: het station van Oostende.

Pak deze afwisselende fietsroute voor een interessante en indrukwekkende fietsvakantie. Je kijkt je ogen uit!

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte
Lengte
319.96 km
thema
Thema
cultureel, dorpen
Duur
Duur
19 uur 28 min
route bevat
Route bevat
166 knooppunten

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte
Lengte
319.96 km
thema
Thema
cultureel, dorpen
Duur
Duur
19 uur 28 min
route bevat
Route bevat
166 knooppunten

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen

In verband met de lengte van deze fietsroute is het alleen mogelijk om de fietsroutekaart + beschrijving te printen.
Onze excuses voor het ongemak.

GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Aangeboden door:
Toerismevlaanderen
Aangeboden door:
Toerismevlaanderen
Volgende stap
Laatste stap