
Keigoede fietsroute


Dwingeloo, Holtinge, Diever
In de Midden Steentijd, omstreeks 4400 voor Christus, leefde in Drenthe een volk dat wij tegenwoordig het Trechterbekervolk noemen. We noemden dit volk naar de vorm van de meest voorkomende aardewerken beker die in hun grafkelders werd aangetroffen. Die grafkelders maakten zij onder monumenten van zware zwerfkeien: de hunebedden.
De zwerfkeien, die soms wel 40 ton wegen, zijn in de ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden, door enorme gletsjers naar ons land gevoerd. Oorspronkelijk komen ze uit Finland en Zweden. Van de grootste keien werd het geraamte gemaakt, de plattere stenen vormden het dak en aan de uiteinden werden sluitstenen geplaatst. In de middeleeuwen werden veel hunebedden vernield en de stenen gebruikt om kerken op te bouwen.
Er zijn in Nederland nog 54 hunebedden terug te vinden in verschillende staat van zijn. Geen een is er meer compleet. In Groningen vind je G1 en G2 en in Drenthe D1 tot en met D54. D33 is afgebroken en na onderzoek bleek D48 toch geen hunebed te zijn. In het begin van de twintigste eeuw heeft professor Albert van Giffen (1884-1973), in opdracht van de Nederlandse regering, de nog aanwezige hunebedden en hun grafkelders uitgebreid kunnen onderzoeken. Behalve de trechterbekers werden in de grafkelders ook flessen, schalen en emmers aangetroffen. Deze vondsten hebben ons veel inzichten gegeven over hoe men in die tijd leefde en omging met de doden. Een aantal hunebedden werd naar aanleiding van dit onderzoek ook gerestaureerd. Met wisselend succes overigens; volgens sommigen is professor Van Giffen in een aantal gevallen te weinig van de feiten uitgegaan.
Deze indrukwekkende fietsroute leidt je langs een aantal van die hunebedden, die je absoluut gezien moet hebben als je in Drenthe bent geweest. Naast hunebedden zie je op deze keigoede fietsroute ook de oernatuur van het Holtingerveld en passeer je de historische plaatsjes Dwingeloo en Diever. Deze brinkdorpjes zijn al eeuwenoud en dat zie je terug aan de knusse straatjes. In deze route van zo'n 50 kilometer maak jij kennis met het echte Drenthe, de natuur en de geschiedenis. Kortom: het keigoede Drenthe op z'n mooist!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten


Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!

