Herman Finkersroute
Oldenzaal, Rossum, De Lutte
Herman Finkers (Almelo, 9 december 1954) is voor veel Nederlanders misschien wel de bekendste Twentenaar. Hij werd bekend als cabaretier en zijn ‘ode’ aan Almelo –‘Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd iets te doen’ – is inmiddels legendarisch. In Almelo woont hij al lang niet meer, maar wel op het platteland van Oost-Twente. En hij heeft een ‘schrijvershuisje’ op een stille plek langs de rivier de Dinkel, waar hij vertoeft als hij alleen wil zijn om zich te concentreren.
Finkers is op meerdere manieren onlosmakelijk met Oost-Twente verbonden. Allereerst komt dat door zijn voortdurende inspanningen om het Twentse dialect, een specifieke vorm van de Nedersaksische taal, te behoeden voor uitsterven. Dat heeft hij gedaan door het te gebruiken in zijn vele liedjes, en door het schrijven van televisieseries, films en katholieke missen in het Twents. Hij was nauw betrokken bij de televisieserie 'Van Jonge Leu en Oale Groond', die van 2004 tot 2008 op de regionale zender RTV Oost te zien was. De serie was razend populair, niet alleen in Twente, want ze werd later ook door verschillende andere regionale zenders in Nederland uitgezonden en het tweede seizoen was zelfs landelijk te zien bij de publieke omroep KRO. Finkers zelf speelde in het eerste seizoen ook als acteur mee.
Groot succes had Finkers ook met de film ‘De beentjes van Sint-Hildegard’, die in 2020 in de bioscoop kwam. Finkers schreef zelf het script voor deze tragikomische film (een bewerking van de Tsjechische film ‘Teorie tygra’), en speelde de hoofdrol samen met Johanna ter Steege. Zij vormen in de film het echtpaar Jan en Gerda, wiens huwelijk onder druk staat omdat Gerda zéér zorgelijk is voor haar man, die haar bemoeienis niet altijd kan waarderen. Uiteraard wordt ook in deze film grotendeels Twents gesproken.
Behalve het Twents propageert Finkers ook de traditionele katholieke tradities. Twente is de grootste katholieke regio van noordelijk Nederland. Dat het katholicisme hier na de reformatie en de tachtigjarige oorlog zo sterk bleef, komt door de ligging nabij het katholieke bisdom Munster in Duitsland. In de jaren dat de uitoefening van het katholieke geloof in de Nederlandse republiek min of meer onmogelijk was, waren er in Twente veel ‘schuilkerken’, of week men uit naar locaties over de grens. Het katholieke geloof hoort daarom voor veel Twentenaren ook bij hun regionale identiteit.
Voor zijn eigen huwelijk componeerde Finkers zelf een meerstemmige traditionele Latijnse mis, de Sint-Jorismis en in 1988 schreef hij de tekst en liedjes van de tekenfilm ‘Kroamschudd'n in Mariaparochie’ (‘Op kraambezoek in Mariaparochie’), een kerstverhaal. In dit verhaal wordt Jezus niet geboren in Bethlehem, maar in het dorp Mariaparochie nabij Almelo. Twentser kan het bijna niet.
Je kunt deze route nog verlengen met een 'uitstapje' naar Bad Bentheim in Duitsland, een locatie die een belangrijke rol speelt in de film 'De Beentjes van Sint-Hildegard'. Volg daarvoor vanaf fietspunt 83 de punten 29, 90, 42, 55, 77, 30, 51 en 26. Je fietst dan (heen en terug) ongeveer elf kilometer extra.
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Frans Glissenaar.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd