Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute van Almen naar de Hanzesteden in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute van Almen naar de Hanzesteden

lengte 53.3 km
thema historisch, natuur
Kcal 1021
Fiets 3 uur 24 min
E-bike 2 uur 43 min

Deventer, Zutphen, Almen

De omgeving van Almen, Deventer en Zutphen is een waar fietsparadijs! Met uitgestrekte bossen, schilderachtige dorpjes en historische steden biedt deze streek alles wat je nodig hebt voor een perfecte fietstocht. Naast het prachtige landschap, zijn er ook tal van interessante bezienswaardigheden te ontdekken.

Stap op de fiets in het kleine Achterhoekse dorpje Almen. Rust, ruimte, groen en veel te zien en te doen, of zoals men zelf in Almen zegt: Almen heeft 't. Bezoek bijvoorbeeld Museum STAAL, dat gericht is op één van de belangrijkste dichters uit de Nederlandse literatuur, A.C.W. Staring. Of bewonder de kerk in het midden van het dorp, met een geschiedenis die terug gaat tot de 13e eeuw. Staring schreef al over het 'Almensch Kerkje' in zijn beroemdste gedicht 'De hoofdige boer'.

Vanuit Almen fiets je door de prachtige bosgebieden, kronkelende rivieren zoals de Berkel en schitterende coulisselandschappen naar Gorssel. Het dorpje is klein, maar de mooie kern mag je zeker niet overslaan! Het oude stadhuis is nu onderdeel van Museum MORE, een museum met moderne realistische schilderkunst van Nederlandse kunstenaars. Of bewonder noeste arbeid bij de ambachtelijke Touwslagerij Steenbergen. Hier wordt touw nog gemaakt zoals het al vier generaties lang wordt gemaakt.

Na Gorssel volg je de knooppunten naar de eerste Hanzestad van deze route: Deventer, tevens één van de oudste steden van Nederland. De Lebuinuskerk torent al boven de gevels uit. In het centrum struin je heerlijk door de kronkelende, smalle straatjes. Vooral als je over de Walstraat fietst of wandelt, voelt het alsof je met een tijdmachine bent teruggereisd naar de middeleeuwen. De historische binnenstad is een juweeltje en ligt prachtig aan de IJssel. Op deze route hebben we een aantal musea toegevoegd die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Slinger met de IJssel mee richting het zuiden en steek de Oude IJsselbrug over om uit te komen bij de tweede Hanzestad: Zutphen. Deze Gelderse stad is een nog onontdekte parel, maar daar breng jij vandaag verandering in. Treed de stadspoorten van Zutphen binnen en ook hier is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Geweldige historische panden, smalle winkelstraatjes met de leukste winkeltjes, mooie groene hofjes verstopt in het centrum... We hebben een aantal populaire bezienswaardigheden toegevoegd aan de route, zoals de Broederenkerk en de Berkelruïne, maar er is in Zutphen nog zo veel meer te ontdekken!

Laat je verrassen met deze adembenemende fietsroute, die het mooie van de Achterhoek en een klein stukje Salland combineert met de uiterwaarden van de IJssel en sfeervolle Hanzesteden.

Tip: Is 55 km voor jou te lang? Kort de route in ter hoogte van knooppunt 27/17. Tussen deze twee knooppunten kun je de IJssel oversteken met de Dommerholtsveer om daarna de route via de knooppunten te vervolgen. Je slaat daarmee Deventer over, waarmee de route zo'n 41 km wordt.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 53.3 km
thema historisch, natuur
Kcal 1021
Fiets 3 uur 24 min
E-bike 2 uur 43 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 53.3 km
thema historisch, natuur
Kcal 1021
Fiets 3 uur 24 min
E-bike 2 uur 43 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap