Fietsroute Rondom de Hanzesteden (deel 6)
Hindeloopen, Bolsward, Stavoren
Ondanks het feit dat Bolsward niet direct aan de Zuiderzee lag, heeft de stad haar welvaart te danken aan de scheepvaart. Dankzij de goede verbindingen bloeide de handel er welig en daardoor kon Bolsward in 1412 toetreden tot de Hanze. Wie nu door de stad loopt ziet de welvaart uit die tijd nog altijd terug.
Stavoren lag natuurlijk bijzonder gunstig aan de Zuiderzee. Een prima voedingsbodem voor de groei van scheepvaart en handel en daarom kon Stavoren al in 1385 toetreden tot de Hanze. Hoe het afliep met de stad weet natuurlijk iedereen die het verhaal over de Vrouwe van Stavoren heeft gelezen. Ook in Stavoren zijn de sporen van de Hanzetijd terug te vinden, al zijn er niet veel gebouwen meer uit deze tijd. Stavoren is namelijk nogal eens overspoeld en dat heeft grote schade aangericht. Zo verdween ook het Blokhuis uit 1522. Nu is er in Stavoren een nieuwe replica van het blokhuis gebouwd.
Hindeloopen is ook een prachtige Friese stad die aan de voormalige Zuiderzee lag. In de middeleeuwen had deze stad al veel handelsrelaties met Lubeck en andere Hanzesteden, maar desondanks werd het zelf geen Hanzestad. Daarom is Hindeloopen misschien juist een eigenzinnige stad, met onder andere een eigen kunststroom. Ontdek het verhaal van deze Elfsteden-stad bij één van de afstapmomenten.
Geniet tussen de dorpen en steden met hun historische bezienswaardigheden door, ook van het Friese platteland. En vergeet niet om onderweg ook eens neer te strijken op een terras en je te laten verwennen door de Friese gastvrijheid.
Siebren
Heerlijke route. Beetje fris langs het IJsselmeer, maar genoeg leuke cafeetjes en restaurantjes om weer warm te worden.
Ate Hoeksma
Hele mooie tocht maar tussen punt 23 - 34 moesten wij afhaken omdat we niet met de duofiets op het pontje konden. We waren te breed.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd