Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Puur Genieten | Natuur & Landschap in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Puur Genieten | Natuur & Landschap

lengte 82.83 km
thema landelijk, natuur
Kcal 1805
Fiets 6 uur 0 min
E-bike 4 uur 48 min

Doetinchem, Bronkhorst, Vorden

Bij De Keuken van Hackfort draait het om 'Puur Genieten': genieten van al het goede uit de Achterhoek in de puurste vorm. In samenwerking met De Keuken van Hackfort, maakten wij vier Puur Genieten-fietsroutes. De routes brengen je op plekken waar je de Achterhoek kunt beleven én proeven.

Vorden ligt in de gemeente Bronckhorst. Hoewel Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland is, is de gemeente juist één van de grootste van Nederland! De gemeente spreidt zich uit van Zutphen langs de IJssel tot net boven Doesburg en Doetinchem, en met Halle trekt de grens net voor Ruurlo en Lochem langs. In dit gebied ligt natuurgebied de Graafschap, dat weer is opgedeeld in meerdere natuurgebieden en landgoederen. Ontdek het gevarieerde landschap van gemeente Bronckhorst en geniet van de groene oases van rust en ruimte.

Vanaf het startpunt kom je als eerste door de Kruisbergse bossen en het Hekenbroek. Het bos kent veel hoogteverschillen dankzij de rivierduinen die hier zo'n 10.000 jaar geleden al gevormd zijn door de wind, die het zand tot duinen waaide. De duinen, vennen en vele sloten zijn kenmerkend voor deze bossen. Het Hekenbroek is van oorsprong juist een vochtig bos. Daarom zie je hier veel begroeiing die goed vertoeft in vochtige omgeving, zoals de bosanemoon en veel paddenstoelen. De vele bloemen trekken ook weer veel vlinders aan. In de lente en zomer zul je dan ook veel vlinders om je heen zien fladderen!

Via landelijke sferen fiets je richting de IJssel. Geniet van het uitzicht op de stromende rivier terwijl je door de uiterwaarden richting het Bronkhorst fietst. Een klein stukje afwijken bij knooppunt 50 brengt je in het charmante historische centrum van dit stadje. Fiets door de smalle straatjes naar de kapel en de kasteelruïne. Vervolg je weg door de groene uitgestrekte weides langs de IJssel. Ter hoogte van Wichmond kom je steeds meer in het typisch Achterhoekse coulisselandschap: de landerijen worden omheind door hoge bomenrijen en vormen zo een soort lappendeken. Tussen de bomenrijen door word je getrakteerd op prachtige doorkijkjes.

Verder naar het noorden fiets je via bosrijke omgeving naar Almen. Daar vind je weer een aantal prachtige natuurgebieden, zoals het landgoed Velhorst. Rondom een indrukwekkend landhuis vallen ook de rododendrons, de parktuin en historische moestuin op. Het Kienveen is een apart gedeelte op het landgoed; een mini-moeras waar bijzondere planten groeien. Verderop kom je op het Grote Veld. Vroeger was dit letterlijk een groot veld en kon je vanuit Almen de plaatsen Lochem en Vorden zien liggen. In 1920 is dit gebied bebost voor houtproductie. Nu wordt er met natuurbeheer weer een gevarieerd en streekeigen bos van gemaakt. Op de heidevelden in dit gebied kun je zomaar een grote schaapskudde tegenkomen!

Tip: Splits deze route in tweeën om optimaal te genieten van de omgeving. In Almen ben je ongeveer op de helft van de route en vind je het prachtige landhotel De Hoofdige Boer. Overnacht in stijl en laat je hier heerlijk in de watten leggen, zodat je de volgende dag weer uitgerust verder kunt met de fietsroute.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 82.83 km
thema landelijk, natuur
Kcal 1805
Fiets 6 uur 0 min
E-bike 4 uur 48 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 82.83 km
thema landelijk, natuur
Kcal 1805
Fiets 6 uur 0 min
E-bike 4 uur 48 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap