Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Maashorst en Herperduin in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Maashorst en Herperduin

lengte 44.09 km
thema natuur
Kcal 779
Fiets 2 uur 35 min
E-bike 2 uur 4 min

Uden, Schaijk, Bedaf

De oeroude natuurparel De Maashorst is de trots van Noord-Brabant. In dit gebied heeft de natuur het grotendeels voor het zeggen en dat levert bijzondere taferelen op. Breuklijnen in de aardkorst duwden de bodem steeds verder omhoog waardoor de Maas, die ooit door dit gebied meanderde, naar het oosten werd gedrukt. De omhoog gedrukte stukken land noem je horsten, de lager gelegen gebieden zijn slenken. Onder invloed van ijstijden, weersinvloeden en het gebruik van de grond door de historische bewoners sinds het jaar 700, is een heel divers landschap ontstaan. Een landschap met vennen, dreven, driften, wijsten, horsten, bos en duinen en een enorme biodiversiteit.

Het oernatuurgebied, tot verdriet van de Brabanders zonder status van Nationaal Park, is opgedeeld in kleinere natuurgebieden. Door een aantal van die gebieden fiets je vandaag als je meegaat op deze mooie route vol oernatuur. Zo fiets je langs de Bedafse Bergen, waar stuifduinen de boventoon voeren naast heide en eikenstrubben. In dit gebied, met veelal droge grond, leven veel broedvogels. Als je een sperwer, boomvalk of boomleeuwerik wilt spotten is een verrekijker meenemen een handige tip!

In het Sint Annabos vind je wijsten en is de grond veel natter. Doordat bodemlagen over elkaar heen liggen, kan het water niet naar beneden en zijn ijzerrijke kwellen, plassen en beekjes ontstaan. Houd je ogen goed open om een hermelijn, das of wezel te spotten of een van de prachtige watervogelsoorten die het gebied rijk is.

Het Herperduin was een heide- en stuifzandgebied maar is in de negentiende eeuw beplant met grove den om het stuifzand op zijn plek te houden en als productiebos voor mijnhout. Inmiddels is het een prachtig bos met een aantal plassen. Zoals het Groot Ganzenven, waar je vlak langs fietst, en het Klompven. Het Ganzenven is natuurlijk ontstaan en droogt in drogere periodes behoorlijk in. Het Klompven is een kunstmatig ven dat gegraven is ten behoeve van zandwinning voor het aanleggen van de A50.

Op de Slabroekse Heide kun je een kudde exmoorpony's treffen. Zij hebben in dit afwisselende landschap hun leefgebied. Maar er zijn in dit gebied ook grafheuvels teruggevonden van ver voor de jaartelling. In een graf werden sieraden, toiletspullen en een lijkwade opgegraven die vermoedelijk van een hooggeplaatse vrouw waren.

Al die bijzondere gebieden maken deze route zeer geschikt voor natuurliefhebbers. Liefhebbers van dieren kunnen ook hun hart ophalen, want naast alle dieren die we al genoemd hebben kun je in het oergebied ook nog wisenten of een tauros tegenkomen. Belangrijk is dan om te genieten van de enorme dieren, maar wel afstand te bewaren en de mooie dieren met rust te laten. Wil je meer zien dan alleen natuur? We hebben ook nog een aantal andere bezienswaardigheden geselecteerd die je langs de route kunt bekijken. Zo heb je hoe dan ook een afwisselende dag in het prachtige en veelzijdige Brabant.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 44.09 km
thema natuur
Kcal 779
Fiets 2 uur 35 min
E-bike 2 uur 4 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 44.09 km
thema natuur
Kcal 779
Fiets 2 uur 35 min
E-bike 2 uur 4 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap