Fietsknooppunten Friesland

Fietsknooppunten Friesland

Fietsknooppunten Friesland

Een makkelijke manier om Friesland te verkennen op de fiets is met behulp van fietsknooppunten. Fietsknooppunten in Friesland zorgen ervoor dat u zelf een duidelijke route kunt uitstippelen voor of tijdens het fietsen. Zo komt u langs de leukste en mooiste plekken van Friesland. Met negen verschillende landschappen in één provincie zijn er veel mooie fietsknooppuntenroutes in Friesland te maken. De provincie is door de Vereniging Nederlands Cultuurschap uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. Stap op uw fiets en geniet van het open en waterrijke landschap, de Friese Wouden, De Friese Meren, de terpen en het Waddengebied.

Fietsroutes in Friesland

Noord-Friesland

Waddengebied

Sinds eind juni 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO werelderfgoedlijst, omdat het unieke natuurwaarden heeft, nog intact is en verzekerd is van een goede bescherming. Het is prachtig om tijdens fietsroutes langs de kusten uit te kijken over de zee, en hier en daar de robben met hun kop boven water te zien komen. Qua oppervlakte is Friesland de grootste provincie van Nederland (inclusief het wateroppervlak). Het bevat vier Waddeneilanden, namelijk Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden zijn populair bij fietsers uit binnen- en buitenland.

Terpengebied van Oostergo
In Friesland liggen veel terpen. Het zijn onnatuurlijke heuvels, omdat ze zijn gemaakt door mensen, om bij hoogwater een droge plaats te hebben. Zo is Leeuwarden bijvoorbeeld gebouwd op drie terpen. De Friese plaatsen die zijn voortgekomen uit een terp eindigen aan het einde van de naam vaak op-um of –werd/ward. Denk aan Kollum, Dokkum, Marrum, Bolsward etc. Vlakbij fietsknooppunt 13 treft u Hogebeintum aan, de hoogste terp van Nederland. Deze is 8,8 meter boven NAP.

Zuidoost-Friesland

Friese Wouden

Kiest u voor fietsroutes door de Friese Wouden, dan ontdekt u dat het landschap in Oost Friesland en eigen sfeer heeft. Deze Friese Wouden liggen op zandgrond waarbij u de afwisseling tussen open akkers en houtwallen steeds terug ziet.

Zuidoosthoek Friesland
Fiets langs één van de drie grote kanalen zoals de Tjonger of geniet van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Dit Nationaal Park ligt deels in Drenthe en deels in Friesland en is ruim 61 km². De fietsroutes gaan door bos, heide en zandverstuivingen.

Het Lage Midden – Friese Meren
Er liggen meer dan 30 meren in dit gebied. Op de fiets is het dan ook eindeloos genieten van uitzichten op deze prachtige natuur. In de zomer ziet u hier uiteraard veel watersporters. Plant u een mooie fietsroute tijdens de Sneekweek of het Skûtsjesilen, dan is er heel veel te beleven in deze streek.

Veenpolders
Tussen het Lage Midden en de Zuidoosthoek fietst u door de veenpolders. Zulke polders zijn ontstaan doordat er vroeger op grote schaal turf werd gewonnen in dat gebied. Hierdoor ontstonden grote plassengebieden, die later weer door inpoldering zijn drooggelegd.

Zuidwest-Friesland

Gaasterland

Wanneer u door dit stukje Zuidwest Friesland een van de fietsroutes kiest dan zult u merken dat het hier minder vlak is dan in de rest van Friesland. Het is hier bosrijk en glooiend, en dat heeft zijn oorsprong in de IJstijd door opgestuwde grond. Gaasten is de vroegere benaming voor de reliëfs in het landschap. Door de ontstane zandverstuivingen heeft Staatbosbeheer rond 1900 het gebied beplant met bos. Het glooiende landschap werkt nu als een natuurlijke zeewering tegen het water van het IJsselmeer.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant