Fietsen in Den Bosch

Fietsen in den Bosch

Fietsen in Den Bosch

Ontdek Brabant door te fietsen in en om de gezellige stad Den Bosch. Naast de Sint-Jan en de de Bossche Bol is er nog veel meer te ontdekken. Een fietstocht rond deze stad staat garant voor een hele mooie knooppuntenroute. Niet alleen stadscultuur en historie, maar ook natuur is er te vinden in en rond deze stad.

Fietsroutes in Noord-Brabant

Fietsen in de stad

Gaat u fietsen in Den Bosch? Dan mag u de wijk Uilenburg niet missen. Vroeger een verloederde wijk, maar nu de plek met de leukste winkels en gezelligste restaurantjes aan de oever van de Binnendieze. Omdat de wijk autoluw is gemaakt kunt u er heerlijk rustig zitten op één van de vele terrasjes. U kunt natuurlijk de wijk per fiets ontdekken, maar het is ook mogelijk om Uilenburg vanaf het water te bekijken via een rondvaart over de Binnendieze. Wilt u zien hoe dik de oude muren van de stad waren? Bewaakt door het geschut Stuer Ghewalt? Breng dan een bezoek aan het Bastionder, een museum over de oorlogsgeschiedenis van de stad. Want Den Bosch werd al ingenomen door prins Frederik Hendrik in de 17e eeuw.

Fietsen naar musea

Den Bosch heeft verschillende musea, waaronder het stedelijk museum met werken van onder andere Picasso. Als u meer geïnteresseerd bent in oudere kunst mag een bezoek aan het Noord Brabants Museum niet aan uw wensenlijstje ontbreken, met werken van bijvoorbeeld één van de bekendste Bosschenaren: Jeroen Bosch. U kunt de Sint-Janskathedraal natuurlijk niet missen wanneer u het centrum inloopt, maar kijk op de markt ook eens naar het stadhuis, gebouwd in de Hollands classicisme stijl. Het staat er al vanaf de veertiende eeuw, al is het gebouw al een aantal keren gerenoveerd. In de zeventiende eeuw werd het getroffen door brand. Tijdens de herstelwerkzaamheden kreeg het stadhuis zijn huidige vorm. Tussen de klokken, die ieder half uur geluid worden, hangt nog een originele klok uit de veertiende eeuw. Als u na al die bezienswaardigheden trekt heeft in een Bossche bol, dan is het goed om te weten dat u deze lekkernij (doorsnee 12 centimeter!) besteld als een 'sjekladebol'.

Fietsen om de stad

Fietsen kunt u om Den Bosch op verschillende manieren. Wie het leuk vindt om langs het water een knooppuntenroute te fietsen heeft keuze in overvloed: fiets elektrisch of op eigen kracht langs de Maasuiterwaarden, langs de Dommel, de Binnendieze of de Aa. Maar u kunt ook langs of over de vestingswerken van Den Bosch fietsen, of de Meijerij in, bijvoorbeeld richting Den Dungen en Schijndel. De schattige boerderijtjes van de arme boeren van destijds zijn tegenwoordig iets meer waard geworden. Vijf minuten vanaf het centrum is alle rust te vinden in een beschermd natuurgebied: het Bossche Broek. Dit wijd uitgestrekte gebied was vroeger een verdedigingswerk, maar is tegenwoordig een rustpunt voor als u even genoeg heeft van de gezellige drukte van Den Bosch.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant