Themaroutes | Fietsroutes langs de rivieren

Fietsroutes langs rivieren header

Hoog of laag water, deze routes kunnen altijd

Je moet soms even afstappen onderweg en als je heel veel pech hebt dan kan er momenteel hier en daar een fietspad afgesloten zijn.  Terwijl het hoge water zorgt voor wat ongemak maar ook voor bijzondere uitzichten ontdek je met deze knooppuntenroutes de grote rivieren van Nederland. Vooral vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond (waar we nog even op moeten wachten maar je mag de fietsroute natuurlijk ook bewaren) zijn de uitzichten over de rivieren zo betoverend dat je soms even stil moet gaan staan om het moment te pakken. Dit is leven, dit is genieten en de fiets is natuurlijk het allerbeste middel om jezelf dit stukje puurheid cadeau te doen. Zoals altijd kun je de routes uitbreiden met fantastische afstapmomenten onderweg of ze ontdekken met onze Fietsroute App.

 

Fietsroute langs de Ijssel

Fietsroute langs de IJssel

De Ijssel kenmerkt zich door de vele Hanzesteden die langs de rivier te vinden zijn. Ver voor de Hanzetijd waren er al Vikingen te vinden die deze vroegere aftakking van de Rijn bevoeren. Naast de afwisselende uitzichten over de natuur kun je aan deze routes tevens veel prachtige afstapmomenten vinden in en rondom de Hanzesteden. Hoe breed de rivier is weet eigenlijk niemand exact omdat door het verschil in hoog en laag water dit vrijwel nooit hetzelfde is. 

Naar de fietsroute

Fietsroute langs de Waal

Fietsroute langs de Waal

De Waal is naast de Waalbrug en de Waalkade in Nijmegen, waar je heerlijk kunt vertoeven, tevens de meest waterrijke rivier van ons land. Niet alleen is hij belangrijk voor de scheepvaart maar ook voor de Nederlandse waterafvoer speelt hij een grote rol. Het verhaal gaat dat de Waal is ontstaan doordat twee broers (reuzen) lang geleden in Zwitserland zijn begonnen met het graven van de Rijn. 100 jaar later kwamen ze aan bij Lobith maar kregen ruzie. De jongere broer groef vervolgens door aan de Rijn en de oudste schiep de Waal.

Naar de fietsroute

Fietsroute langs de Rijn

Fietsroute langs de Rijn

De mooiste uitzichten bij hoog water ga je tijdens deze fietsroute langs de Rijn zien. Deze lange rivier stroomt onder meer door Nederland, Duitsland en Frankrijk waardoor er nog wel eens verwarring over de naamgevingen ontstaat in verband met de taalverschillen. De romeinen wilden de rivier als staatsgrens hebben omdat het een belangrijk middel was en is voor de binnenvaart.  Nog steeds is de RIjn een belangrijke rivier voor de Europese economie en daarnaast uitstekend geschikt voor een mooie fietstocht. 

Naar de fietsroute

Fietsroute langs de Maas

Fietsroute langs de Maas

Bij de Maas denk je natuurlijk meteen aan Limburg en Maastricht.  Maar met 950 lengte is hij veel meer dan dat want deze mythische rivier stroomt tevens door Frankrijk en Belgie. Tijdens deze route ontdek je vooral het Nederlandse deel want met Eijsden als startpunt en Maastricht op de helft kunt je dit gerust een 'Maasroute' noemen! 

Naar de fietsroute

Deel via