Fietsroute over de Gulperberg

Fietsroute van de week (27) | Fietsroute over de Gulperberg

Bergbeklimmen

Deze route in het mooie Zuid-Limburg is voor iedereen die houdt van beklimmingen met de fiets. De Gulperberg is daarom ook al meerdere keren onderdeel geweest van de Amstel Gold Race. Je hoeft geen professionele wielrenner te zijn om tegen deze berg op te kunnen fietsen. De top van deze ‘berg’ is namelijk 157 meter hoog en voor bijna iedere fietser goed te doen. De makkelijkste route om de berg met de fiets te beklimmen heet de koning van Spanje. Deze naam is ontstaan tijdens de tachtigjarige oorlog. De Spaanse koning had de heuvel toen namelijk een korte tijd met zijn leger bezet gehouden.

Zien en doen

Naast de Gulperberg brengt deze fietsroute je ook langs andere mooie plekken in Zuid-Limburg. Zo staat vlak bij de Gulperberg de bijzondere glazen piramide. Verder kom je op deze fietsroute ook langs wijngaard St.Martinus en de unieke Volmolen.


Naar de fietsroute.

De Glazen Piramide

De Glazen Piramide

De glazen piramide in Gulpen werd gebouwd als bezoekerscentrum voor 8 lokale gemeenten. Er werd gerekend op minstens 150.000 bezoekers per jaar, in het eerste half jaar had maar 10% daarvan de weg naar Gulpen gevonden. Hierop werd het faillissement aangevraagd. Gelukkig staat de glazen piramide er nog wel, zodat er nog steeds van dit bijzondere stukje architectuur genoten kan worden.


Bekijk dit afstapmoment.

Wijngaard St. Martinus

Wijngaard St. Martinus

Wijngaard St. Martinus begon met een kleine wijngaard die al snel uitgroeide tot een ware proeftuin. Het was de eerste wijngaard die rode wijnen maakte. De wijngaard wordt nog steeds gebruikt voor veel experimenten, vooral met manieren voor het produceren op een duurzame manier. Waarbij bijvoorbeeld geen systemische bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.


Bekijk dit afstapmoment.

Volmolen - Epen-Plaat

Volmolen

De Volmolen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. De molen werd als eerste gebouwd om te vollen. Vandaar ook de naam van de molen. Vollen is het vervilten van wol. Dit werd gedaan in een grote eiken kuip met een mengsel van water, lijnzaadolie, ranzige boter, volaarde en urine. De stampers die aangedreven werden door de watermolen drukte de stof plat. Na veertien uur waren de wollen lakens hierdoor ruwer, viltig en sterker geworden. Door het gebruik van ranzige boter en urine stonk het wel behoorlijk. Om deze reden is de Volmolen ook buiten de dorpskern van Epen geplaatst. In 1872 is de Volmolen omgebouwd naar een graanmolen. Dit wordt hier op dit moment nog steeds gedaan door vrijwillige molenaars!


Bekijk dit afstapmoment.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via