Knooppuntenroute Betuwe

Knooppuntenroute Betuwe

Knooppuntenroutes in de Betuwe

Eenderde van de provincie Gelderland wordt gevormd door de Betuwe. Een prachtige omgeving om er eens lekker te gaan fietsen, elektrisch of op een 'gewone' fiets. Van fruitboomgaarden, die in het vroege voorjaar het gebied omtoveren tot een grote witte of roze wolk, tot pittoreske dorpjes. De Betuwe heeft het allemaal. Trek er eens een dag -of misschien wel een heel fietsweekend- op uit met behulp van een van onze knooppuntenroutes in de Betuwe.

Fietsroutes in Gelderland

Fietsen langs de Linge

Natuurlijk niets ten nadele van onze grote rivieren, maar wie wil fietsen in de Betuwe kan bijna niet om de rivier de Linge heen. Deze prachtige kronkelende rivier is zeker in het voorjaar (april/mei), als de fruitbomen in volle bloei staan, een lust voor het oog. De Linge, vroeger een rivier die belangrijker was dan de Rijn, is de langste rivier van Nederland en stroomt bijvoorbeeld langs landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en Oranjestad Buren. Maar ook langs prachtige kleine dijkhuisjes en verstilde landschapjes. Op verschillende plaatsen kunt u de rivier oversteken om de dorpjes en steden te bezoeken, of juist om de natuur weer in te gaan. Fietsen langs de Linge zal een echte verrassingstocht worden!

Fietsen naar kastelen en forten

Het rivierenland van de Betuwe kent een rijke geschiedenis. Natuurlijk kent u uit de geschiedenislessen van vroeger slot Loevestein, maar tijdens het fietsen in de Betuwe komt u nog veel meer kastelen tegen. U kunt bijvoorbeeld binnenlopen bij kasteel Hernen, kasteel Ammersoyen en kasteel Doornenburg, waar de televisieserie Floris is opgenomen. Kasteel Wijenburg is vooral bekend geworden als één van de meest geliefde trouwlocaties in Gelderland is. Maar de Betuwe kent ook industrieel erfgoed. Heeft u bijvoorbeeld als eens kennis gemaakt met de vele gemalen in dit waterrijke gebied, zoals het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam? Ook kreeg één van de oude forten, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een nieuwe bestemming als het KunstFort in Asperen. Bij het Geofort in Herwijnen kunt u op zoek naar vleermuizen, of u verdiepen in navigatie en cartografie. Kies dus een leuke knooppuntenroute uit en ga fietsen naar kastelen en forten!

Natuurgebieden op de fiets verkennen

De Betuwe zit bomvol interessante natuurgebieden, zowel grote als kleine. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gehoord van het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van de Steendert of de Diefdijk? En niet te vergeten het Heuff-terrein, een gebied dat volop in ontwikkeling is, gelegen bij een oude steenfabriek met eiken, iepen en essen. U mag hier zelfs buiten de gebaande paden banjeren. Kijkt u er overigens niet vreemd van op wanneer u zomaar een kudde grazende runderen tegenkomt. Natuurlijk komt u in de Betuwe, een gebied met veel water en fruitbomen ook veel vogels tegen. Bijvoorbeeld de kievit, de scholekster, de tureluur, de ooievaar en de grutto. In dit voedselrijke gebied zijn ze zeker niet uitzonderlijk.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant