Hoge waterstanden in de loop der tijden
Walmuur Wijk bij Duurstede

Walmuur Wijk bij Duurstede - Wijk bij Duurstede

N 51.970612405039 / E 5.3487003091987

Aan de rivierzijde van het historische plaatsje Wijk bij Duurstede vind je een walmuur. Deze werkt al zeven eeuwen als waterkering. Hier zijn nog merktekens terug te vinden van hoogwaterstanden. Bij hoogwater wordt de poort met een stalen deur gesloten. Vanaf de walmuur heb je een prachtig uitzicht. In de winter staat de parkeerplaats langs de Haven regelmatig blank. Dan zie je soms alleen nog het stalen beeld van een Viking (geplaatst in 2010) boven het hoge water uitsteken. Wijk bij Duurstede, ooit Dorestad, werd meermaals door Vikingen aangevallen. In 850 is de stad gevallen. Het beeld herinnert hier aan.

Zo'n dertig vrijwilligers hebben drie jaar gewerkt om een replica van een vikingschip zo natuurgetrouw mogelijk te maken. De Dorestat-1 ligt in de zomerperiode in de haven van Wijk bij Duurstede. Kun je het zien liggen? Er wordt in groepen mee gezeild en geroeid.

Wijk bij Duurstede heette vroeger Dorestad, het was vanwege de ligging aan de rivier een belangrijke en succesvolle interregionale handelsplaats in de middeleeuwen. De bloeitijd was van het einde van de zevende tot het midden van de negende eeuw. Rond het midden van de negende eeuw raakte Dorestad in verval. Het aantal inwoners in die tijd wordt op een paar duizend mensen geschat.

Hoge waterstanden in de loop der tijden

Walmuur Wijk bij Duurstede
Dijkstraat 7-A
3961 AA Wijk bij Duurstede

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.