Op 17 juni 2020 was het 110 jaar geleden dat de ‘Gouden Helm van Deurne’ uit 320 na Christus werd gevonden. Tijdens turfwerkzaamheden vond turfsteker Gebbel Smolenaars dit artefact, samen met resten van schoeisel, muntjes, een mantelspeld en stukken leer. Deze internationale archeologische vondst is tegenwoordig te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Op de vindplaats van de Romeinse helm, aan de Oude Peelstraat op de hoek van de Centurioweg, staat een kunstwerk ter herinnering aan deze ontdekking. Het monument bestaat uit zwarte tufsteen en gepatineerd brons, met een rand van baksteen aan de onderkant. In het timpaan van het kunstwerk staat de datum 21-06-1998, en onderaan de balk staat de tekst: "E PALUDE EMERGO" (Ik kwam boven uit het veen).
In het midden van het monument bevindt zich een helm, met daaronder een bordje dat herinnert aan de vondst van de helm van een Romeins officier die rond 320 omkwam. Het werd onthuld in 1998 en vervaardigd door Joep Coppens uit Vlierden
Over de cavalerist of officier die de Gouden Helm verloor bestaat een legende: de legende van de Dolende Peelridder. Want wie was hij, waar kwam hij vandaan, en wat bracht hem naar het destijds geheimzinnige, angstaanjagende gebied van De Peel? Was hij op een dienstreis, had hij afscheid genomen van het leger en keerde hij terug naar zijn huis, of naar een stukje toegewezen land?
In 2020 verscheen het boek De Gouden Peelhelm door Huub Kluijtmans. Het boek bevat een gratis topografische kaart uit 1894, met wandelroutes die de geschiedenis van de vondst verder tot leven brengen. Het boek, met bijbehorende wandelroutes, is te koop bij VVV Deurne of via de webshop. Bij de VVV Deurne zijn ook fietsroutes verkrijgbaar die langs deze vindplaats gaan.
Foto: ©Brabant Partners
Vindplaats Gouden Helm
Centurioweg 2
5759 PH
Helenaveen
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |