VAM-berg, Col du VAM tijdens NK Wielrennen
VAM-berg (Col du VAM)

VAM-berg (Col du VAM) - Wijster

N 52.7910796 / E 6.5245395

De VAM was ooit een afvalverwerkingsbedrijf. De letters staan voor Vuil Afvoer Maatschappij. Het bedrijf werd in 1929 opgericht om het huisvuil uit de Randstad naar Drenthe te brengen, waar het kon composteren. De compost kon dan worden gebruikt voor bodemverbetering, omdat Drenthe een arme bodem had. In de praktijk bleek er tussen het huisvuil ook veel afval te zitten dat niet gecomposteerd kon worden. Dit is verzameld op een stortbult op het voormalige VAM-terrein. Van het afval zie je tegenwoordig niets meer, want de bult is afgedekt met aarde en gras, maar het zorgde wel voor een nieuwe grote heuvel in het verder vlakke Drentse landschap: de VAM-berg.

De berg is met zijn 63 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe en een belangrijk punt in de wielrenwedstrijd de Ronde van Drenthe en wordt de berg ook wel Col du VAM genoemd. Buiten de wielerevenementen is de berg geopend voor fietsers. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.

Ook voor mountainbikers is de VAM-berg een aanrader. Er is een uitdagend mountainbikeparcours aangelegd met veel dalen en klimmen, een vlonder van 300 meter lang en zelfs een drijvende waterbrug van 60 meter lang!

VAM-berg, Col du VAM tijdens NK Wielrennen

VAM-berg (Col du VAM)
Col du VAM
9418 Wijster

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.