Foto ter illustratie
Street art | Muntpromenade

Street art | Muntpromenade - Weert

N 51.2539596 / E 5.7058478

Aan de buitengevel van het Munttheater worden met een realistisch muurkunstwerk de drie hoofdrolspelers uit de Weertse geschiedenis afgebeeld. Je ziet hier graaf Philips van Horne, lamoraal Van Egmont en Willem van Oranje.

Deze drie vormden een eenheid tegen het beleid van kardinaal Antoine Perrenot Granvelle, bisschop van Atrecht, die de Inquisitie invoerde in Vlaanderen. Philips van Horne gedoogde zelf andere meningen en geloofsovertuigingen, zoals de Reformatie van de Protestanten, ondanks het feit dat hij zelf katholiek was. De Inquisitie zou alle andere meningen en religies buiten het katholicisme verbieden.

Nadat de kardinaal werd afgezet, bleef deze driemanschap actief als verzetsstrijders. Ditmaal tegen de katholieke Spaanse heerser. De Beeldenstorm was in Weert extra heftig door de opkomst van de Reformatie. Dat werd de graaf Van Horne niet in dank afgenomen door koning Filips II van Spanje. Die stuurde de hertog van Alva om orde te scheppen in de situatie in de Nederlanden.

Willem van Oranje vluchtte, Van Egmont en Van Horne bleven. Zij werden gearresteerd en beiden op 5 juni 1568 geëxecuteerd.

Foto ter illustratie

Street art | Muntpromenade
Muntpromenade
6001 EJ Weert

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.