Standbeeld Lockheed F-104 Starfighter
Standbeeld Lockheed F-104 Starfighter

Standbeeld Lockheed F-104 Starfighter - Oosterland

N 51.665617 / E 4.0479416

Voordat de Koninklijke Luchtmacht ging vliegen met F-16 straaljagers, bestond de luchtvloot uit F-104's, ofwel Starfighters. Dit type vliegtuig werd gebouwd aan het begin van de jaren 50 als gevolg van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). De Amerikaanse luchtmacht die vanuit Zuid-Korea vocht, kon technisch gezien niet opboksen tegen de vliegtuigen van de Sovjet-Unie, waar Noord-Korea onder viel. Er moest dus een gevechtsvliegtuig gebouwd worden dat opgewassen was tegen toekomstige tegenstanders.

Vliegtuigfabrikant Lockheed wist het beste ontwerp te produceren: de Starfighter. Het eerste prototype kwam uit in 1954. Het vliegtuig was revolutionair! Er was inmiddels meer kennis op het gebied van aerodynamica, productietechnieken en elektronica, waardoor er krachtigere motoren konden worden gebouwd en de vliegprestaties aanzienlijk werden verbeterd. De vliegtuigen waren razendsnel en konden naar hogere hoogtes klimmen.

Ook het uiterlijk was spectaculair. Met een langwerpige romp en kleine, dikke vleugels leek het wel een raket. En als hij vloog hoorde je het huilende geluid van de motor, waardoor je hem al kon herkennen zonder dat je hem zag. De Amerikaanse luchtmacht heeft overigens niet lang gebruik gemaakt van de Starfighters. In de jaren 60 werden ze vervangen door nieuwere modellen.

Europa moest in dit decennium ook zijn straaljagers vervangen en koos massaal voor de Lockheed F-140's. De eerste in Nederland landde in 1962 op vliegbasis Twenthe, de laatste keer dat een F-104 opsteeg in Nederland was in 1984.

Aan de Ringweg in Oosterland staat zo'n type straaljager als standbeeld in een weiland. Hij is vrij toegankelijk en leuk om eens zo'n luchtmachtvliegtuig van dichtbij te bekijken!

Standbeeld Lockheed F-104 Starfighter

Standbeeld Lockheed F-104 Starfighter
Ringweg
4307 NK Oosterland

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.