De geschiedenis van dit klooster, dat bekendstaat als dat van de Franse paters, gaat terug tot 1901. In dat jaar werd in Frankrijk een wet ingevoerd die bepaalde kloosterorden zwaar beperkte in hun functioneren. Als gevolg daarvan vertrokken meerdere religieuze gemeenschappen uit Frankrijk, waaronder de Benedictijnen.
De Benedictijnen vestigden zich in Oosterhout, waar zij een mooi stuk grond aankochten. Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw groeide de Paulus Abdij uit tot een vrijwel zelfvoorzienende gemeenschap. Er werden allerlei ambachtelijke bedrijfjes opgezet, gericht op onder andere landbouwproducten, kleding, kunst en boeken. De abdij verwierf vooral bekendheid dankzij haar pottenbakkerij en orchideeënkwekerij.
De Paulus Abdij is inmiddels een rijksmonument. Niet alleen het hoofdgebouw valt hieronder, maar ook de historische werkplaatsen met ateliers, een loods voor karren en landbouwgereedschap, een garage met fruitopslag en een pompstation uit 1936 tot 1937 maken deel uit van het monumentale erfgoed.
Tegenwoordig wonen er geen Benedictijnen meer in de abdij. In het najaar van 2005 vestigde zich opnieuw een Franse religieuze gemeenschap in Oosterhout. De gemeenschap Chemin Neuf nam in 2006 de abdij over.
Vandaag de dag is de Paulus Abdij een levendige plek waar gebed en gemeenschapsleven centraal staan. Er is een eigen bierbrouwerij waar bezoekers terechtkunnen voor rondleidingen en workshops, en op het terrein bevindt zich een minicamping, de Paulusoase, voor wie langer wil verblijven.
Foto: ©Brabant Partners
Sint Paulus Abdij
Hoogstraat 80
4901 PK
Oosterhout
Contactgegevens
T: +31 6-41762033
W: https://www.chemin-neuf.nl/
Let op: bezoek is op afspraak of in het kader van activiteiten. Dinsdag gesloten voor algemeen bezoek.