Sint Antonius Molen
Sint Antonius Molen

Sint Antonius Molen - Eerde

N 51.605761 / E 5.491741

De geschiedenis van de molen begint met het allereerste verzoek van Wilhelmus Smits, die op 24 april 1883 aan de burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode vraagt of hij in Eerde een molen mag bouwen. Vervolgens is de molen eigendom van diverse particuliere eigenaren, totdat de molen op 4 juni 2002 in handen komt van stichting De Eerdse Molen, die de molen weer in oude glorie wilde laten herbouwen. Op 1 maart 2009 zijn officieel de herbouwwerkzaamheden van start gegaan waardoor op zaterdag 17 september 2011 weer een maalvaardige molen in gebruik kon worden genomen.

De molen in oorlogstijd

De molen werd door oorlogsgeweld in september 1944 zwaar beschadigd. Sergeant Jacob Wingard, een Amerikaanse militair, is in de molen gesneuveld. Op 18 september 1944 werd hij neergeschoten door een Duitse sluipschutter, die zich naar alle waarschijnlijkheid in de heggenpartij achter de molen bevond. Na dit incident werden, tijdens de gevechten, de vijf families die zich in de molen schuilhielden geevacueerd. Direct achter de molen ligt een zandverstuiving. Hier hebben op 24 september 1944 tijdens de Battle of the Sanddunes gevechten tussen de Amerikanen en Duitsers gewoed, waarbij enorme verliezen aan beide kanten zijn geleden. Voor de militairen die hier sneuvelden werd bij de molen een monument opgericht.

Op de eigen website van de stichting staat de molengeschiedenis uitgebreid beschreven en is er ook een fotoalbum te zien.

Sint Antonius Molen

Sint Antonius Molen
Zandvliet 11
5466 PL Eerde

Contactgegevens
T: 0413-369539
E: eerdsemolen@hotmail.com

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 19:00 - 21:30
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag 10:00 - 16:00
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.