Langs de Duinweg in het pittoreske Schoorl staat een klein, markant gebouw met een trapgevel. Onopvallend voor sommigen, maar toch een huisje dat van grote betekenis is geweest. Dit is het oude raadhuis van Schoorl, een rijksmonument dat al meer dan vier eeuwen geschiedenis ademt.
Het is het jaar 1601. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is in opkomst en Schoorl krijgt een nieuw raadhuis. Gebouwd in de elegante Hollandse renaissancestijl, met sierlijke voluten, robuuste natuurstenen blokken en een trotse trapgevel, wordt het gebouw het middelpunt van dorpsbestuur. Binnen vinden vergaderingen plaats, wordt recht gesproken, en in het cachot onderin worden kleine overtreders opgesloten. De raadzaal krijgt in 1800 een bijzondere toevoeging: een Zaanse schouw.
De tijd schrijdt voort, en tegen het einde van de 19e eeuw is het gebouw te klein geworden voor de groeiende gemeente. In 1901 sluit het raadhuis zijn deuren als bestuurscentrum.
Drie decennia later dreigt een nieuwe wegverbreding het gebouw fataal te worden. Maar dan grijpt de Vereniging Hendrick de Keyser in. In een indrukwekkende restauratie-actie wordt het raadhuisje steen voor steen afgebroken en een paar meter verderop weer opgebouwd. Architect Jan de Meijer zorgt ervoor dat het gebouw zijn historische uitstraling niet verliest.
De 21e eeuw brengt een nieuwe bestemming voor het raadhuis. Stichting Verwondering 1601 tovert het om tot een zogeheten Wunderkammer: een rariteitenkabinet waarin exotica, fossielen, opgezette dieren, sieraden en andere wonderlijke voorwerpen worden laten zien. Regelmatig klinken er huiskamerconcerten en worden er lezingen gegeven.
Voor het raadhuis staat een beeld van Jan van Scorel, de beroemde renaissanceschilder die in 1495 in Schoorl werd geboren. Zijn aanwezigheid als standbeeld verbindt de plek met een nog verder verleden, een stille wachter die waakt over het dorpsverhaal.
Oude raadhuis van Schoorl
Duinweg 3
1871 AC
Schoorl
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |