Oude Kerk Dongen ©VisitBrabant
Oude Kerk Dongen

Oude Kerk Dongen - Dongen

N 51.623238390378 / E 4.9358787225525

In de Kerkstraat van Dongen ligt een verrassend stukje geschiedenis verscholen. Oude keien wijzen de weg naar een laat-gotische bakstenen kerk met een toren die dateert uit de late 15e en vroege 16e eeuw. Het middenschip van de kerk stortte in 1928 in. Gelukkig is de 'Oude Kerk' prachtig gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld.

De kerkruïne is bijzonder en uniek in Nederland, aangezien er slechts vier vergelijkbare kerkruïnes zijn. In Dongen bevindt zich de enige kerkruïne van Brabant.

In de kerk werden vroeger ook gestolen goederen opgeborgen die waren gevonden bij opgepakte criminelen. Zo ook de spullen van dorpssmid en heler Adriaan Coenen.

De omgeving van Dongen kende vroeger een beruchte roversbende: de Bende van de Witte Veer. De bendeleider heette Swarte Johannes, een sluwe man met weelderige haren. Hij was de veldwachters vaak te slim af.

Op een nacht hebben ze hem op heterdaad betrapt op het smokkelen van een varken en wordt hij verhoord. Toch kunnen ze niet bewijzen dat hij het varken ook heeft gestolen. Ze maken zijn knapzak open en vinden een breekijzer en een pistool, maar volgens Swarte Johannes zijn dit geschenken van de smid Adriaan Coenen uit Dongen.

In werkelijkheid was Coenen de heler aan wie de bende hun gestolen goederen doorverkocht in ruil voor wapens en kleding.

De drossaard en de veldwachters vonden inderdaad allerlei gestolen spullen in het huis van de smid. De spullen worden in beslag genomen en opgeslagen in de kerk in Dongen. Adriaan Coenen belandt in de gevangenis en krijgt uiteindelijk de strop.

Foto: ©Visit Brabant

Oude Kerk Dongen ©VisitBrabant

Oude Kerk Dongen
Kerkstraat 56
5101 BD Dongen

Contactgegevens
E: contact@oudekerkdongen.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.