Onze-Lieve-Vrouw Zoete Moeder Gods kapel
Onze-Lieve-Vrouw Zoete Moeder Gods kapel

Onze-Lieve-Vrouw Zoete Moeder Gods kapel - Biest-Houtakker

N 51.504327812579 / E 5.1605954355799

Op 19 juli 1643 vonden vier jonge mannen bij de Bevertbrug in het gehucht Biest een Mariabeeldje in het water van het riviertje De Aa. Het beeldje werd in een kastje geplaatst, dat vastgenageld werd aan een lindenboom in de buurt. Binnen de kortste keren werd deze plek druk bezocht door bedevaartgangers en kreeg de brug de bijnaam "Bevertbrug". In 1644 werd een gedicht geschreven over de vondst van het beeldje en de wonderen die Maria heeft verricht.

Het beeldje is circa 21 cm hoog en vervaardigd van rode pijpaarde. Hoewel het in het verleden volledig in stukken gebroken is, is het later vakkundig gerestaureerd. Na de bouw van een eigen kerk in Biest-Houtakker in 1913 heeft de parochie in 1981 veel moeite moeten doen om het beeldje naar hun dorp te halen. Sindsdien heeft het een plaats gekregen in de parochiekerk van Biest-Houtakker.

Het beeldje wordt beschermd door het gilde "Onze-Lieve-Vrouwe Broederschap van Biest-Houtakker", dat op 2 februari 1790 werd opgericht. Het gilde is eigenaar van het beeldje en heeft het een plaats gegeven op het linker zijaltaar, het Maria-altaar, in de Willibrorduskerk te Diessen nadat de kerk van Biest-Houtakker in juni 2013 aan de eredienst werd onttrokken.

Leden van de Broederschap hebben een kapelletje nabij de Bevertbrug opgericht met daarin een kopie van het Mariabeeld. Dit kapelletje werd op 22 oktober 2006 geopend door toenmalig burgemeester Huisman. In de buurt van het kapelletje is een bank onthuld ter ere van de honderdste verjaardag van Sisca van de Pas-Kemps, die geschonken is door haar kinderen.

Onze-Lieve-Vrouw Zoete Moeder Gods kapel

Onze-Lieve-Vrouw Zoete Moeder Gods kapel
Biestsestraat 3
5084 HC Biest-Houtakker

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.