Het Beleven - ©VisitBrabant
Natuurgebied Het Beleven

Natuurgebied Het Beleven - Reusel

N 51.359714716309 / E 5.1230503379264

Ten westen van Reusel ligt het prachtige natuurgebied Het Beleven, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 174 hectare.

Het gebied was oorspronkelijk de bovenloop van de Belevensche Loop en bestond uit een aantal met elkaar verbonden vennen. Vroeger werden deze vennen gebruikt als viskweekvijvers, ook wel 'weijers' genoemd.

Het Beleven staat bekend om zijn overvloedige kwel en de verschillende gradaties van voedselrijkdom, variërend van voedselarm tot matig voedselrijk.

Het natuurgebied speelt een rol in de legende van de Witte Vos van Reusel. Deze slimme ambachtsman moest na zijn ontslag bij de sigarenfabriek noodgedwongen smokkelaar worden. Daar was hij zo slim in, dat hij al snel de 'Witte Vos' werd genoemd.

Hij smokkelde als eerste tabak naar België, dat hij verstopte in de wielen van de trams die tussen Reusel en Turnhout reden. Daarna stak hij zelf zonder smokkelwaar bij zich te hebben - dat lag immers al in de tram - de grenspost over.

Op een dag viel er een zak tabak uit de tram. De Witte Vos vluchtte daarop Het Beleven in. Niemand heeft ooit kunnen vinden van wie die tabak is geweest. Ondertussen had de Witte Vos allang weer een nieuw plan bedacht...

Foto: ©Visit Brabant

Het Beleven - ©VisitBrabant

Natuurgebied Het Beleven
Beleven
5541 PE Reusel

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.