Monument plantsoen De Driehoek
Monument verbinding
Symbool zendstation
Zwerfkei Hallo Bandoeng
Monument plantsoen De Driehoek

Monument plantsoen De Driehoek - Radio Kootwijk

N 52.177077786922 / E 5.8333184350982

Op 28 februari 1928 vond, in Kootwijk, de eerste succesvolle test plaats van de radiotelegrafische verbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië over de kortegolf. De technologische ontwikkelingen gingen snel in die tijd. Een paar jaar eerder werd ontdekt dat via de langegolf berichten in Morsecode konden worden verstuurd, die werden opgevangen in Nederlands-Indië. De techniek bleek nog wel erg onbetrouwbaar en de verbinding wisselend.

In 1929 werd het mogelijk via de kortegolf ook een intercontinentale radiotelefonische verbinding tot stand te brengen. Op 7 januari 1929 nam Koninginmoeder Emma deze verbinding officieel in gebruik door een telefoongesprek te voeren met de landvoogd van Nederlands-Indië: Andries Cornelis Dirk de Graeff en zijn echtgenote in Bandoeng. (Het huidige Bandung.) Daarbij sprak de koninginmoeder de legendarische woorden: “Hallo Bandoeng, hoort u mij?”

In 1938 werd deze eerste succesvolle intercontinentale verbinding herdacht met een monument. Het monument, een koperen wereldbol op een sokkel, met een ster op de plek van Radio Kootwijk, als middelpunt van de communicatie, staat in het plantsoentje met de naam De Driehoek. In datzelfde plantsoentje ligt een granieten zwerfkei uit de ijstijd. Beeldhouwer Titus Leeser (Keulen 1903- Zwolle 1996) beitelde er, ter plekke, een roepend hoofd uit met de tekst “Hallo Bandoeng!”

Het plantsoentje ligt voor de woningen die in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn neergezet voor de werknemers van de PTT, die werkzaam waren in het zendstation.

Monument plantsoen De Driehoek
Monument verbinding
Symbool zendstation
Zwerfkei Hallo Bandoeng

Monument plantsoen De Driehoek
Turfbergweg
7348 BE Radio Kootwijk

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.