Molen restant De Haas - ter illustratie
Molen restant De Haas

Molen restant De Haas - Oud-Sabbinge

N 51.5338143 / E 3.8043931

In 1852 werden maar liefst vijf achtereenvolgende verzoeken ingediend om in Oud-Sabbinge een windkorenmolen te bouwen. Toen de molen in 1909 in handen kwam van Cornelis van Oeveren, kreeg de molen pas de naam 'De Haas'.

Het was bekend dat het spoorwiel bij de bouw van de molen eigenlijk een maatje te klein was. Daardoor moest de molen extra hard draaien voordat hij de juiste maalsnelheid had. Voor Van Oeveren was het daarom moeilijk om veel gerstmeel te kunnen produceren. Wekelijks reed hij maar met 3 zakken op zijn wagen naar zijn klant, en dat viel op, zeker in zo'n klein dorpje. Er werd over gepraat. Hij bedacht een oplossing: hij vulde andere zakken gevuld met alleen zemelen. Alleen na verloop van tijd begon het toch op te vallen dat hij niet alleen met een gevulde wagen wegging, maar hij ook met een volle wagen weer terug kwam. In het dorp kwam dankzij hem de leus tot stand die luidde: 'De molenaar is de beste boer van het dorp!'.

In 1928 werd het spoorwiel groter gemaakt, maar niet lang daarna woedde er een brand. De molen werd onttakeld. De windwijzer heeft de brand overleefd en werd op de uitgebrande romp geplaatst.

Molen restant De Haas - ter illustratie

Molen restant De Haas
Kortedijk 2
4471 PA Oud-Sabbinge

Contactgegevens

Niet te bezoeken.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.