Molen De Hoop Lunteren
Molen De Hoop Lunteren

Molen De Hoop Lunteren - Lunteren

N 52.090041455812 / E 5.6193825835603

Korenmolen De Hoop is een grondzeiler, dat wil zeggen dat hij vanaf de grond kan worden bediend. Hoewel dit type molen uiteraard wind nodig heeft om te kunnen draaien, zijn grondzeilers de laagste modellen en staan ze vooral op plekken waar geen hoogbouw in de buurt is.

De Lunterse molen krijgt na zijn bouw in 1855 de naam 'De Hoop'. De initiatiefnemer en eerste molenaar van De Hoop, Johannes Ross, geniet maar twee jaar van zijn molen. Daarna vertrekt hij naar Amerika.

In de jaren erna kent de molen verschillende eigenaren. In 1912 neemt Hendrikus van Veldhuisen De Hoop over, nadat hij al tientallen jaren als molenaarsknecht werkte. Onder zijn leiding worden de gepotdekselde planken in 1905 vervangen door een rieten bekleding. Dit rieten pak is overigens pas in 2010 weer vervangen door een nieuwe rieten bekleding! Er komen nieuwe wieken en een aparte maalderij waar op motorkracht gemalen kan worden.

In 1953 overlijdt Van Veldhuisen en nemen zijn zoons zijn bedrijf over. De familie Van Veldhuisen runde er drie generaties lang en heeft veel betekend voor het behoud van niet alleen de molen in Lunteren, maar ook de andere molens in de provincie Gelderland.

De huidige molenaar is Eep Top. Hij begon in de jaren 70 van de vorige eeuw als leerling van Willen van Veldhuisen en draait nu nog getrouw elke zaterdag de molen op traditionele wijze.

Molen De Hoop Lunteren

Molen De Hoop Lunteren
Spoorwiel 5A
6741 ZJ Lunteren

Contactgegevens

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 10:00 - 16:00
Zondag Gesloten

Ook te bezoeken als de molen draait, de deur open is en op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.