Landhuis Oud-Amelisweerd
Landhuis Oud-Amelisweerd

Landhuis Oud-Amelisweerd - Bunnik

N 52.0674466 / E 5.1696546

Landhuis Oud Amelisweerd met Koetshuis en park behoort tot de meest bijzondere Rijksmonumenten in Nederland en is gelegen in het hart van landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op een steenworp afstand van Utrecht. Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het unieke handgeschilderde Chinese papierbehang uit de 18e eeuw. Vandaag de dag kun je exposities op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis bezoeken.

In de dertiende eeuw was ridder Amelis beleend met landgoed Amelisweerd, dat later in twee delen verdeeld werd, Oud-Amelisweerd en Nieuw-Amelisweerd. In 1537 werd Oud-Amelisweerd erkend als ridderhofstad. In het Rampjaar 1672 werd het huis door de Fransen verwoest. Omstreeks 1770 herstructureerde de toenmalige eigenaar het landgoed: een park met uitgebreide tuinen werden aangelegd en het landhuis werd verbouwd als zomerverblijf.

De tuinstructuur en het huis zoals je die nu ziet, stammen uit deze periode. In 1808 werd Oud-Amelisweerd verkocht aan Lodewijk Napoleon die ook Nieuw-Amelisweerd in bezit had. Bij Oud-Amelisweerd hoorde een moestuin met onder andere ananasplanten en vruchtbomen. Nu wordt er een pop-up tentoonstelling georganiseerd.

Landhuis Oud-Amelisweerd

Landhuis Oud-Amelisweerd
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik

Contactgegevens
E: contact@landhuisoudamelisweerd.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 11:00 - 17:00
Donderdag 11:00 - 17:00
Vrijdag 11:00 - 17:00
Zaterdag 11:00 - 17:00
Zondag 11:00 - 17:00
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.