Korenmolen Windlust Nootdorp
Korenmolen Windlust

Korenmolen Windlust - Nootdorp

N 52.0371334 / E 4.403655
icon-voorzieningen-parkeren-blue

De korenmolen Windlust in Nootdorp werd gebouwd in 1781 door Cornelis van der Dussen, een molenaar uit Delfgauw. Jarenlang stond Windlust op de Hopsteegse toren van de stadswal in Delft. Toen de molen daar overbodig was geworden, verhuisde Windlust in 1885 naar de huidige locatie. Hier werd de molen opgebouwd als korenmolen, een centrale plaats voor het malen van graan ten behoeve van de lokale boeren. Daarvoor stond er vanaf ongeveer 1625 al een andere molen op deze plek in Nootdorp.

In 1919 werd Windlust verkocht aan de coöperatie Ons Belang, waarna Hendrik Jongste bijna veertig jaar lang molenaar was. In 1947 kreeg de molen als tweede in Nederland zogenoemde fokwieken volgens het systeem van ir. Fauël, een bijzonder moment in de molengeschiedenis. Nadat Hendrik Jongste in 1951 een hamermolen aanschafte, werd er steeds minder op windkracht gemalen.

Toch raakte de molen steeds verder in verval. Gelukkig begon in 1987 een grondige restauratie, die leidde tot een feestelijke heropening op 29 mei 1989. Sindsdien is de molen niet alleen een werkend monument maar ook een cultureel middelpunt. In 1998 werd de Stichting Vrienden van de Windlust opgericht om het beheer en behoud van de molen te waarborgen.

Windlust is regelmatig open voor publiek. Er worden dan rondleidingen en demonstraties gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Je kunt de molen bezoeken als er een molenaar aanwezig is.

Korenmolen Windlust Nootdorp

Korenmolen Windlust
Oudeweg 70
2631 PB Nootdorp

Contactgegevens
T: +31 6-42635753
E: windlust@windlustnootdorp.nl

Te bezoeken als er een molenaar aanwezig is.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.