Een kerkheuvel is een verhoogd terrein waarop vroeger een kerk stond. In Staphorst markeert de heuvel de locatie van een kerk uit 1436, die in 1753 werd afgebroken. Na de sloop bleef de heuvel bestaan als begraafplaats, maar raakte in de loop der tijd overwoekerd en raakte in vergetelheid.
In 2020 is op initiatief van de Stichting Historieherstel Staphorst 2017 een replica van de oorspronkelijke klokkenstoel gebouwd op de kerkheuvel. De houten constructie, bijna tien meter hoog, is vervaardigd uit lokaal eikenhout en herbergt twee bronzen klokken: een gerestaureerde klok uit 1512 en een replica van een klok uit 1417, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd geroofd en vermoedelijk omgesmolten.
De klokkenstoel dient niet alleen als herinnering aan het religieuze en culturele erfgoed van Staphorst, maar wordt ook actief gebruikt. De klokken worden geluid op speciale dagen, zoals Goede Vrijdag en bid- en dankdagen, en dragen bij aan het levend houden van lokale tradities.
Rondom de kerkheuvel is een wandelpad aangelegd dat bezoekers de gelegenheid biedt om het historische landschap te verkennen. Het pad voert langs de kerkheuvel en sluit aan op oude kerkpaden die vroeger door de inwoners werden gebruikt om naar de kerk te gaan. Langs het pad zijn traditionele elementen, zoals gekloofde eikenhouten palen en een vlechtheg, aangebracht om de historische sfeer te behouden.
Kerkheuvel en klokkenstoel
Olde Kerkhofsweg
7951 KA
Staphorst
Contactgegevens
Openingstijden | |
---|---|
24 uur open |