Kasteelruine Bronkhorst
Kasteelruine Bronkhorst
Gedenksteen Kasteelruine Bronkhorst
Kasteelruïne van Bronkhorst

Kasteelruïne van Bronkhorst - Bronkhorst

N 52.0761574 / E 6.1784424

Ooit lag hier een machtig slot, nu is alleen de burchtheuvel nog te zien. Het kasteel Bronkhorst was het stamslot van de invloedrijke ridders van Bronckhorst. Zij zetelden hier vanaf de twaalfde eeuw. Bronkhorst, dat al sinds 1482 stadsrechten heeft, ontstond als nederzetting op de voorburcht van het kasteel. Het geslacht Van Bronckhorst, dat belangrijke posities bekleedde in het hertogdom Gelre, sterft in 1553 uit, waarna het kasteel in handen kwam van de familie Van Limburg Stirum. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel door de Spanjaarden in brand gestoken, maar door de familie Van Limburg Stirum weer bewoonbaar gemaakt.

In de zeventiende eeuw wisselt het kasteel een aantal keren van eigenaar waarna in de achttiende eeuw het verval toeslaat. Kasteel Bronkhorst wordt in 1828 grotendeels gesloopt. De toenmalige eigenaar, Koopman Ketjenen, laat een klein deel staan dat hij verbouwd tot woonhuis. In 1902 wordt ook dit gesloopt en blijft alleen de heuvel over.

De kapel, die in het stadje Bronkhorst werd opgericht door Gijsbrecht van Bronckhorst, staat er nog wel. Net als het kerkje te Hall, dat bijzondere schilderingen heeft die waarschijnlijk zijn aangebracht ter ere van het huwelijk van Joost van Bronckhorst en Maria van Hoya in 1515.

Kasteelruine Bronkhorst
Kasteelruine Bronkhorst
Gedenksteen Kasteelruine Bronkhorst

Kasteelruïne van Bronkhorst
Kasteelweg
7726 LK Bronkhorst

Contactgegevens

Vrij te bezoeken.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.