Kasteel van Geertruidenberg
Kasteel van Geertruidenberg

Kasteel van Geertruidenberg - Geertruidenberg

N 51.699054360104 / E 4.8595951595858

Het Kasteel van Geertruidenberg, ook wel bekend als het Bergs Kasteel, werd in 1323 gebouwd in opdracht van graaf Willem III van Holland. Hij verleende Willem van Duvenvoorde het schoutambt over Geertruidenberg en droeg hem op om binnen twee jaar een versterkt kasteel met stadsmuur te realiseren. Het kasteel kreeg een vierkante plattegrond met vier torens, een voorburcht en dubbele grachten, en fungeerde als militair bolwerk en bestuurscentrum aan de zuidgrens van het graafschap Holland. Hoewel Willem van Duvenvoorde, een invloedrijke edelman en vertrouweling van de graaf, zelden in het kasteel verbleef, was hij verantwoordelijk voor de bouw en het beheer ervan.

Door de eeuwen heen speelde het kasteel een rol in meerdere gewapende conflicten, waaronder de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In 1352 raakte het zwaar beschadigd, maar werd later hersteld. In 1439 kwam het in handen van de hertog van Brabant, maar tegen het einde van de 15e eeuw raakte het kasteel in verval. Uiteindelijk gaf keizer Karel V in 1525 toestemming om het kasteel te slopen; de stenen werden hergebruikt in de verdedigingswerken in en rond de stad.

Eeuwen later, in 2002, werden tijdens archeologisch onderzoek de fundamenten van het kasteel teruggevonden aan het Wilhelminaplein. In 2021 werd hier een deel van de oostelijke kasteelmuur gereconstrueerd. Met deze visuele reconstructie kun je je een voorstelling te maken van het oorspronkelijke kasteel.

Foto ter illustratie.

Kasteel van Geertruidenberg

Kasteel van Geertruidenberg
Wilhelminaplein 1-9
4931 DA Geertruidenberg

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.