Wieringermeer
Joods Werkdorp

Joods Werkdorp - Slootdorp

N 52.8317376 / E 4.9009252

Het Joodse Werkdorp was ooit een plek vol leven en hoop. In de jaren ’30 leken Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk nergens meer welkom. De Nederlandse regering gaf 52 hectare poldergrond in pacht aan de Stichting Joodse Arbeid, die het werkdorp uitvoerde. Hier, midden in de Wieringermeer, vonden ze een onderkomen en ademruimte. Het werkdorp bood scholing en gaf handvatten om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

In 1934 opende het werkdorp zijn deuren, toen nog met barakken die eerder voor de aanleg van de Wieringermeerpolder werden ingezet. Jonge mannen en vrouwen kregen de kans om zich voor te bereiden op emigratie, vaak naar Palestina. Jongens werden opgeleid tot boer, timmerman of smid, en meisjes kregen huishoudelijke les. Iedereen leerde de taal, de gebruiken en de geschiedenis van het beloofde land. Vier jaar later kreeg het werkdorp zijn definitieve vorm, met een centraal bakstenen hoofdgebouw, het gemeenschapshuis (dat nu nog te zien is), en zestien houten woonbarakken.

Op 20 maart 1941 werd het Joods Werkdorp overvallen door Duitse troepen. De meeste bewoners werden gedeporteerd naar concentratiekampen en keerden nooit terug. Een herinnering van hoop werd vanaf die dag ook een verhaal van verlies.

Vandaag de dag is het hoofdgebouw een rijksmonument. Binnen de muren worden culturele en educatieve activiteiten georganiseerd, zodat de geschiedenis van het werkdorp blijvend wordt herdacht, verteld en doorgegeven.

Wieringermeer

Joods Werkdorp
Nieuwesluizerweg 42
1774 PE Slootdorp

Contactgegevens
E: contact@joodswerkdorp.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.