Zuiderpark
kunst in het Zuiderpark
Zuiderpark kunstwerk
Het Zuiderpark

Het Zuiderpark - Den Haag

N 52.049597857238 / E 4.2844546428153

Volkser dan het Zuiderpark wordt het niet: ingeklemd tussen de ‘arbeiderswijken’ Rustenburg-Oostbroek, Morgenstond, Leyenburg en Moerwijk en voornamelijk bezocht door ‘gewone mensen’. Zorgen om de ‘gewone man’ waren de aanleiding om het grootste park van Den Haag aan te leggen. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw heersten wereldwijd crisis en werkloosheid. Om alcoholisme en huiselijk geweld onder werklozen onder de duim te houden, zetten gemeentebesturen in het hele land werkverschaffingsprojecten in de steigers.

Den Haag heeft er verschillende, waarvan het Zuiderpark waarschijnlijk het bekendste is. De befaamde architect Berlage stond borg voor het ontwerp, veel opener en weidser dan bij de meer besloten voormalige landgoederen.
Er is hier allerlei vermaak te vinden, naast een verzameling standbeelden. Daarvan vind je er nergens in de stad zo veel in het openbaar bij elkaar en nergens is de verscheidenheid groter.

De zijde van het park aan de Loevesteinlaan, bij de kruising met de Melis Stokelaan, is extra aandacht waard. Daar staan brokstukken van een reliëf tegen de achtergrond van een groene heuvel. In het voorjaar doen de bloesems aan de bomen het drukke verkeer bijna vergeten.

Foto's: Matthijs Termeer

Zuiderpark
kunst in het Zuiderpark
Zuiderpark kunstwerk

Het Zuiderpark
Mr. P. Droogleever Fortuynweg
2533 SR Den Haag

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.