Het Annahuis
Het Annahuis

Het Annahuis - Raalte

N 52.385242652578 / E 6.2743126134915

Het Annahuis is een ontmoetingsplek voor Raaltenaren. Het is een multifunctioneel gebouw met vergaderzalen, film- en theaterzaal met tribune en een Soepcafé. Maar Het Annahuis is vooral bijzonder om zijn geschiedenis.

Annetta Catharina Sandberg (Anna), geboren in Zwolle in 1811, was de dochter van een jonkheer. Ze groeide op in een rijk gezin. Ze trouwde in 1838 met Derk baron Bentinck, heer van Schoonheten. Zoals gebruikelijk bij de adel, brachten zij de zomers door in landhuizen in buitengebieden. Voor Derk en Anna was dit Landgoed Schoonheten.

Anna en Derk waren erg betrokken bij hun directe omgeving en de Plaskerk. Zij stelden vaak veel geld beschikbaar voor het onderhoud van de kerk. Ook gaven ze altijd een 'krats' aan elke bedelaar aan de poort en mocht de gehandicapte zoon van de timmerman op het landgoed op hun kosten het kleermakersvak leren. Ze doneerden aan het blinden- en doofstommeninstituut in Groningen. Toen de echtgenote van de jachtopziener langdurig ziek werd, betaalden zij de zorgkosten. Voor de koetsier, die uit noodzaak wel eens moest roven, betaalden ze een aantal boetes.

Het was Anna die in 1865 voor de bewoners van Raalte op haar kosten een naai- en breischool liet bouwen. De school werd al snel een bewaarschool (voorloper van de kleuterschool) voor kleine kinderen. Tot haar overlijden in 1888 droeg ze de kosten voor deze school.

Het Annahuis

Het Annahuis
De Plas 8
8102 CS Raalte

Contactgegevens
T: 0572-354729
E: annahuis@pknraalte.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.