Grathemermolen
Grathemermolen vooraanzicht
Grathemermolen

Grathemermolen - Grathem

N 51.190203 / E 5.85853

Aan de Uffelse Beek ligt de historische Grathemermolen. De geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot minstens 1252. Ooit was de molen een zogenoemde banmolen van het stift van Thorn, waar lokale boeren verplicht hun graan moesten laten malen. In de loop der eeuwen wisselde de molen van eigenaar, van adellijke families tot aan de familie Schreurs, die hem in 1874 ingrijpend liet verbouwen. Een gevelsteen herinnert nog altijd aan deze renovatie.

De molen onderging in de 20e eeuw meerdere technische vernieuwingen. Waar vroeger twee onderslagraderen draaiden, werd later een inpandig rad geplaatst en uiteindelijk in 1915 een turbine geïnstalleerd. Dankzij deze innovatie kon de molen niet alleen graan malen, maar ook elektriciteit opwekken; een primeur voor Grathem destijds. In 1994 werd bovendien een extra waterrad toegevoegd, afkomstig van een afgebrande molen in Brunssum.

In 2017 kwam de molen in handen van Stichting Het Limburgs Landschap, die zorg draagt voor het behoud van dit rijksmonument. De molen is inmiddels zorgvuldig gerestaureerd en heeft een nieuwe bestemming gekregen: het complex, bestaande uit molen, woonhuis en schuur, is omgevormd tot sfeervolle vakantiewoningen. Het authentieke karakter is daarbij volledig behouden gebleven.

Grathemermolen
Grathemermolen vooraanzicht

Grathemermolen
Brugstraat 13
6096 AA Grathem

Contactgegevens
T: +31637283192

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 13:00 - 17:00
Zondag Gesloten

Vanaf april is de molen iedere zaterdag in de oneven weken te bezoeken vanaf 13:00 - 17:00.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.