Fort Sint-Jacob
Fort Sint-Jacob

Fort Sint-Jacob - Zuiddorpe

N 51.249486097528 / E 3.9292857113619

In 1583 waren de Nederlanden in oorlog met de Spaanse bezetters. In dat jaar werd Alexander Farnese, later de Hertog van Parma, door de Spaanse koning naar de Nederlanden gestuurd om de Opstand tegen te gaan. Hij viel Noord-Vlaanderen binnen.

De Opstandelingen, ook wel de Staatsgezinden, staken een aantal dijken door om Farnese in zijn opmars te hinderen. Zo liep het achterliggende land onder water. Dankzij deze inundaties wisten de Staatsen het hele Land van Axel in hun handen te houden.

De Spanjaarden bouwden een aantal forten op de zuidoever van het Axelsche Gat, om zich te kunnen beschermen tegen aanvallen van de Staatsen. Deze forten vormden later de Linie van Communicatie tussen Sas van Gent en Hulst, wat een onderdeel was van de Staats-Spaanse Linies.

Sint-Jacob is één van de weinige forten die nog teruggevonden is. Het fort is in latere oorlogen nog van nut geweest als uitkijkpost. Tegenwoordig is Sint-Jacob meer een natuurgebied, maar je ziet het fort en de liniedijk nog duidelijk terug in het landschap.

Als een vierkant ontworpen redoute, omarmd door aarden wallen en een beschermende gracht, staat het fort nog steeds prominent in het landschap. Het heeft een transformatie ondergaan in 2009, met restauraties die het een nieuwe ophaalbrug en een binnenplein brachten.

Fort Sint-Jacob

Fort Sint-Jacob
Fortdijk Wijk
4571 Zuiddorpe

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.