Fort aan de Middenweg - ©M.L. Slot-Dekker
Fort aan de Middenweg

Fort aan de Middenweg - Zuidoostbeemster

N 52.519012417841 / E 4.8925647965328

Het fort valt niet meteen op: het ligt grotendeels verscholen in de natuur. Fort aan de Middenweg is onderdeel van de verdedigingslinie Stelling van Amsterdam en daarmee ook deel van het UNESCO Werelderfgoed 'Hollandse Waterlinies'. Deze forten werden tussen 1880 en 1914 aangelegd op zo'n 15 tot 20 km afstand van Amsterdam, en vormen daarmee een verdedigingscirkel rondom de stad.

Het fort aan de Middenweg had als doel om vijanden die via de Middenweg en de Zuiddijk binnenkwamen te weren. Bijzonder aan dit fort is de hefkoepel, een technisch hoogstandje die vanuit de grond omhoog en omlaag gezet kon worden. Daarmee konden de soldaten de aanvallers verrassen.

Maar er was nog een technisch innovatief element in het fort, namelijk in de wasruimte voor de soldaten. Via een ingenieus reinigingssysteem werd regenwater gereinigd voordat het in de wasbakken terechtkwam. De wasbakken kon je omkiepen, zodat het vuile water weer wegstroomde.

In het fort zijn nog altijd origineel geschut en mitrailleurstellingen te vinden. De ontijzeringsinstallatie voor drinkwater, gevestigd in het hoofdgebouw, en de originele waterpompen zijn bewaard gebleven. Ook het openpolderlandschap aan de buitenkant van de muren en de dijk en het kanaal binnen de Stelling zijn nog net zo als honderden jaren geleden.

Je kunt het fort van de buitenkant bewonderen, maar niet bezoeken.

Foto: ©M.L. Slot-Dekker, via Bureau Toerisme Laag Holland

Fort aan de Middenweg - ©M.L. Slot-Dekker

Fort aan de Middenweg
Zuiddijk 13B
1461 EB Zuidoostbeemster

Contactgegevens
T: 020-2623333

Alleen van buiten te bezichtigen, niet te bezoeken.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.