Boerderij familie Zant - ©Renée Koopman
Boerderij familie Zant

Boerderij familie Zant - Zunderdorp

N 52.402747061234 / E 4.975767065606

Vlak voor Zunderdorp ligt de boerderij van familie Zant, een echt familiebedrijf sinds 1995. Het is een groot melkveebedrijf, waar zo'n 180 melkkoeien en 100 jongvee worden gehouden. Ook voor grote boerderijen is het belangrijk om actief te zijn in natuurbehoud. Zo heeft ook familie Zant te maken met bodemdaling, klimaatverandering en schrikbarende droogte. Het lage grondwaterpeil deed de familie Zant schrikken, want daardoor kan het gras niet meer goed groeien en zullen er stukken land verdorren. Maar daar steken ze een stokje voor.

Door drukdrainage in te zetten, kan het grondwaterpeil weer in balans worden gebracht. Dat wil zeggen dat er water direct de grond in wordt gebracht via ondergrondse buizen. Die staan in verbinding met hoog- en laagsloten rondom de weilanden. Is het te droog, dan loopt het water vanuit de hoogsloot het land in. Is het te nat, dan loopt het water de laagsloot in.

Daarnaast helpt de boerenfamilie bij het creëren van een fijne leefomgeving voor weidevogels. Er wordt rekening gehouden met het broedseizoen. Dan worden de vogels niet gestoord. Daarbuiten worden de weilanden gevarieerd ingericht met plassen, bloemen, kruiden en door de weides niet te maaien, maar door de koeien te laten begrazen. De vogels kunnen dan tussen de koeien door rondscharrelen naar voedsel.

Foto: ©Renée Koopman

Boerderij familie Zant - ©Renée Koopman

Boerderij familie Zant
Nieuwe Gouw 29
1028 AX Zunderdorp

Contactgegevens

Te bezoeken op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.