Wie kan het langzaamst fietsen?

Wie kan het langzaamst fietsen

Wie kan het langzaamst fietsen?

Sinds vorig jaar heeft Nederland een nieuw nationaal kampioenschap, het NK Slowbiking. Het evenement wordt dit jaar gehouden in Rotterdam, waarbij het de bedoeling is zo langzaam mogelijk over een afstand van 11 meter te fietsen.

Voorrondes en data

Dit jaar vindt dus de tweede editie van dit evenement plaats. Allereerst is er op 12 juni een voorronde in Rotterdam. In totaal zijn er 9 voorrondes door heel Nederland. Op 4 september wordt het NK Slowbiking gehouden tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De winnaars van de voorrondes nemen het dan tegen elkaar op. 

Wat is Slowbiking nou precies?

Slowbiking is het afleggen van een 11 meter lange route op de fiets, waarbij de deelnemer er zolang mogelijk over moet doen. De deelnemers mogen met hun voeten niet de grond raken, en ze mogen niet over de lijnen met hun fiets. Stilstaan is wel toegestaan.

Drie jaar geleden begon het Slowbiking in Nederland, meer als een ludieke actie. Op allerlei evenementen door heel Nederland kon men proberen om over een parcours zo langzaam mogelijk te fietsen. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een nationaal evenement.

Voor dit kampioenschap moet elke deelnemer over een goede fietstechniek, balans en concentratie beschikken. Paulien Willems, organisator van het kampioenschap: ‘het is een tegenhanger van de snelle maatschappij, want het is normaal gesproken altijd de snelste die wint’. 

Oorsprong van Slowbiking

Kasper Köning, een goede kennis van Paulien Willems, haalde het idee naar Nederland toen hij in Peking was. Hij werd daar gevraagd om mee te doen met een wedstrijdje zo langzaam mogelijk fietsen. ‘Omdat Nederland echt een fietsland is, wilde Kasper zoiets ook hier hebben’.

Het Kampioenschap

De eerste editie van dit NK werd gewonnen door Niels de Wit uit Heerhugowaard. Hij is zelf in de fietsbranche werkzaam. Daarnaast is hij ook een professioneel Trailbiker. Hij deed in totaal 31 minuten en 20 seconden over het parcours van 11 meter.

Ook het wereldrecord is in zijn handen. Dat staat op maar liefst 2 uur, 32 minuten en 28 seconden(!). Paulien: ‘Het is echt heel moeilijk. De eerste keer dat ik het probeerde was ik binnen 20 seconden klaar. Op dit moment staat mijn persoonlijke record op 1 minuut en 55 seconden, maar dan ben ik bekaf’.

Meedoen?

Heeft deze sport je interesse gewekt? Op zondag 12 juni is in Rotterdam een voorronde van het NK. Tussen 13:00 en 16:00 mag iedereen op het Schouwburgplein aan deze bijzondere sport meedoen. Je hoeft je vooraf niet aan te melden. Alle deelnemers krijgen dezelfde fiets, om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. De winnaar van het NK Slowbiking wint een gloednieuwe fiets, een Cheetah Bike!

Bron: metronieuws.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via